Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Trump krijgt nu ook toezegging lagere kosten JSF

Home

Redactie

Marillyn Hewson © epa

Zijn twitter-tirades lijken Donald Trump geen windeieren te leggen. Nadat eerder Boeing al door de knieën was gegaan en akkoord gaat met een verlaging van de prijs, was het nu de beurt aan de fabrikant van het F-35 gevechtsvliegtuig, beter bekend als de Joint Strike Fighter (JSF). Marillyn Hewson, president-directeur van Lockheed Martin Corp, zegde vrijdag toe de productiekosten van het toestel omlaag te brengen.

Dat deed ze een dag nadat aankomend president Donald Trump op Twitter kritiek had geuit op de hoge kosten van de JSF. Hewson had vrijdag een gesprek met Trump en hoorde zijn boodschap over de noodzakelijke kostenreductie 'luid en duidelijk', aldus de president-directeur. 'Ik gaf hem mijn persoonlijke toezegging de kosten ambitieus omlaag te brengen.'

Trump suggereerde donderdag in een twitterbericht dat een eerder geproduceerd model van concurrent Boeing een goedkoper alternatief zou zijn voor de JSF. 'Uitgaande van de enorme kosten en kostenoverschrijdingen van de Lockheed Martin F-35, heb ik Boeing gevraagd om een aangepaste prijs voor de vergelijkbare F-18 Super Hornet', meldde Trump, die woensdag een ontmoeting had met zowel de leiding van Lockheed Martin als die van Boeing.

Geen vergelijking
De F-18 behoort tot een oudere generatie gevechtsvliegtuigen en mist de geavanceerde stealth-technologie, die vliegtuigen moeilijker te zien maakt op de radar. Om die reden beschouwen de meeste defensie-analisten de F-35 van Lockheed en de F-18 van Boeing niet als vergelijkbare toestellen.

Een Amerikaanse regeringsmedewerker zei dat het onmogelijk is de bedoeling van Trumps opmerking in te schatten, gezien het grote belang van de stealth-technologie in de wapenwedloop met de gemoderniseerde strijdkrachten van onder meer China en Rusland.

Lees verder na de advertentieHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie