Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Trump kraait victorie: Navo-leden steken meer geld in defensie

Home

Redactie

President Trump tijdens zijn persconferentie na afloop van de Navo-top. © REUTERS

Hij heeft zijn mede-Navo-leden luid en duidelijk gezegd dat hij niet blij met ze is, en dat werpt zijn vruchten af, aldus de Amerikaanse president Trump vanmiddag. Op korte termijn trekken ze 33 miljard extra uit voor defensie. 

"Ongelooflijk, dergelijke bedragen hebben we nooit eerder gezien", aldus Trump op een persconferentie na afloop van de tweedaagse Navo-top in Brussel. "Het gaat veel sneller naar de 2 procent van hun nationaal inkomen, als een raket. In een paar jaar."

Lees verder na de advertentie

Navo-landen spraken in 2014 af dat ze in 2024 ieder 2 procent zouden uittrekken voor militaire uitgaven, maar slechts vijftien van de 28 Navo-leden liggen op koers. Dat is Donald Trump een doorn in het oog. Zijn land trekt 4 procent van het nationaal inkomen uit voor defensie. Trump vindt dat de Navo op Amerikaanse zak teert.

Zijn duidelijke taal, zei Trump, heeft zijn bondgenoten bewogen de portemonnee te trekken en die 2 procent ruim voor 2024 te halen. Dus had hij vanmiddag veel mooie woorden voor hen en voor het bondgenootschap. "De NAVO is nu veel sterker dan twee dagen geleden", aldus Trump. Hij noemde de sfeer tijdens een ingelaste spoedzitting, waarin hij gisteren zijn eisen op tafel legde, 'fantastisch en collegiaal'. "Aan het eind kwam het allemaal samen, er was een geweldige teamgeest."

President Trump heeft nooit, op enig moment, in het openbaar of binnenskamers, gedreigd om zich uit de Navo terug te trekken

Emmanuel Macron, president van Frankrijk

In het vage

Welk land welke toezegging had gedaan, dat liet Trump in het vage. Hij hintte er wel op dat zelfs een verhoging van de uitgaven tot boven die 2 procent in het verschiet ligt, maar die bewering werd niet lang daarna door de Franse president Macron ontkracht. 

Dat tijdens de Navo-top, normaal een bedaagde bijeenkomst, een spoedzitting nodig was, zou zijn omdat Trump dreigde dat de VS uit de Navo zouden stappen. Volgens Macron is daar niets van waar. "President Trump heeft nooit, op enig moment in het openbaar of binnenskamers, gedreigd om zich uit de Navo terug te trekken."

Het Nederlandse kabinet is niet van plan om de verhoging van de defensieuitgaven te bespoedigen, zei premier Rutte na afloop van de top. Het kabinet houdt vast aan de ingezette lijn: toegroeien naar 2 procent in 2024. 

"De uitgaven versnellen, ook aan Nederlandse kant met 1,5 miljard euro extra per jaar. We hebben afgesproken dat dat langs die lijn door moet gaan. Alle landen realiseren zich dat we de afspraken over het toewerken naar 2 procent moeten uitvoeren en dat dat urgent is", zei Rutte.

Rutte herhaalde dat als er meevallers zijn, wordt bekeken of die worden ingezet voor defensie. 

Lees ook: 

Trump is op bezoek, Europa zet zich schrap

Donald Trump bezoekt Europa. Het zijn Amerika’s bondgenoten die zich daarover de meeste zorgen maken.

Navo-top: Europese landen reageren kalm op de uithalen van Trump

De Navo-top met Donald Trump is niet uitgelopen op een ruzie over handel. Daardoor straalde de Navo minder verdeeldheid uit dan vooraf gevreesd. En de Europese landen kozen ervoor rustig te reageren op het verbaal geweld van de Amerikaanse president. 

Deel dit artikel

President Trump heeft nooit, op enig moment, in het openbaar of binnenskamers, gedreigd om zich uit de Navo terug te trekken

Emmanuel Macron, president van Frankrijk