Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Trimbos wil wachten met hasjverbod

Home

Van onze verslaggevers

Hasj, onderschept terwijl die op weg was van Nederland naar Duitsland. ©ANP

Het Trimbos-instituut voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg ziet voorlopig niets in een verbod op hasj. Een meerderheid van de Tweede Kamer dringt daar op aan omdat het grootste deel van alle hasj uit het buitenland komt. Nederland zou daarmee meewerken aan criminaliteit over de grens.

Het verzoek doorkruist volgens het Trimbos een onderzoek dat het in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid uitvoert naar de gezondheidsrisico's van hasj. Hoewel het eindrapport pas in april komt, kon hasj daar volgens het instituut wel eens goed uit komen. "Het draait allemaal om het stofje cannabidiol in hasj", legt onderzoeker Sander Rigter uit. "Recente experimenten in een Engelse psychiatrische kliniek wijzen er sterk op dat dit stofje de negatieve effecten van cannabis dempt. Dan moet je denken aan de verhoogde kans op psychoses." Die observatie is van belang omdat het stofje vooral in buitenlandse hasj zit, de categorie die door het verbod geraakt wordt. Bijna alle hasj in Nederland komt uit landen als Marokko en Afghanistan. Ter vergelijking: in de hier geproduceerde hasj bedraagt het percentage cannabidiol, of CBD, 0,3 procent, in het buitenland een slordige 7,5 procent.

Omdat CBD vermoedelijk ook de positieve effecten van cannabis dempt, is het er in Nederland uitgekweekt.

Minister Opstelten van justitie zei gisteren na de ministerraad dat een verbod op hasj overbodig is. Maar de VVD-bewindsman heeft een andere reden dan het Trimbos Instituut om vraagtekens te zetten bij een verbod. Volgens hem is de handel in hasj de facto al verboden, omdat het gehalte THC gemiddeld boven de toegestane vijftien procent ligt. THC is de werkzame stof in cannabis. "In de kern wordt het voorstel dus al geëffectueerd", aldus Opstelten.

Hoewel er in de Tweede Kamer ook een meerderheid bestaat voor een verbod op sterke cannabis, is het verbod nog niet van kracht. Het debat over een hasjverbod wordt volgende week voorgezet. In principe kan de Kamer de minister dan verplichten om het toch uit te voeren. De Bond voor Cannabis Detaillisten ziet het plan als een opmaat om een einde te maken aan het hele gedoogbeleid. VVD-Kamerlid Ard van der Steur - net als PVV en CDA, SGP en CU, voor het verbod - wil niet af van het gedoogbeleid, maar terug naar kleinschalige handel. De politie werkt volgens de VVD'er al hard aan de bestrijding van de grote wietkwekerijen.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie