Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Trendy babyspullen te huur

Home

SYLVIA WITTEMAN

Kinderen zijn duur en weinig efficiënt in het gebruik. Menige jonge ouder wordt tot wanhoop gedreven als de zoveelste hoognodige aankoop zich aandient. Het schattige, met veel zorg uitgezochte wiegje is na een paar maanden alweer te klein en baby puilt met de dag verder uit zijn modieuze buikdrager. De dure spullen verhuizen, nauwelijks gebruikt, naar de zolder en zuchtend gaan de ouders over tot de aanschaf van wéér een nieuw baby-artikel.

In de vakantie wordt het nog erger. Het opvouwbare kampeerbedje is natuurlijk onontbeerlijk. Een ferme wandeltocht met de baby gaat niet zonder een degelijke rugdrager, en in de sneeuw is zo'n ski-onderstel voor de buggy reuze handig. En wat te denken van een babyzwemvestje, of een flessenwarmer voor in de auto? Het kost allemaal handenvol geld, en dat voor dat ene weekje.

Zo'n uitgaaf valt natuurlijk te vergoelijken onder het motto: 'ach, het volgende kind kan het ook weer gebruiken'. Maar helaas blijkt tegen die tijd vaak dat de eens zo dure aanschaf intussen hopeloos is verouderd. Vooral trendgevoelige lieden moeten tandenknarsend toezien hoe nóg versere ouders met de nieuwste snufjes lopen te pronken.

Lenen is een optie, maar voor wie geen netwerk van bevriende ouders tot zijn beschikking heeft, is huren de ideale oplossing. In Amsterdam is sinds twee maanden Baby-Rent Bombari geopend, waar alle denkbare babyattributen voor kortere of langere tijd te huur zijn. De prijzen zijn laag: een kampeerbedje bijvoorbeeld kost vijftien gulden per week, en een luxe rugdrager is er al vanaf twintig gulden per week. Langere huurperiodes zijn relatief goedkoper.

Het is druk bij Bombari. Voorbijgangers worden aangetrokken door de etalage: de opvallende drielingbuggy, compleet met rood-wit-blauwe parasolletjes lokt heel wat commentaar uit. Ook de gelukkige bezitter van meerlingen kan, zonder financieel ten onder te gaan, bij Bombari terecht. Een moeder brengt een rugdrager terug. Ze heeft hem maar één keer gebruikt, want haar zoontje vond het niet prettig zitten. “Ook daarom is huren zo handig”, vertelt uitbaatster Anne Verver. “Mensen kunnen een duur artikel eerst op proef huren. Als het bevalt, kunnen ze het bij ons kopen, en hoeven dan de huur niet te betalen. Als het niet bevalt, hebben ze nauwelijks kosten gehad.” Alle spullen zijn van goede kwaliteit, nieuw aangekocht en worden tussen twee huurperiodes nagekeken en gereinigd.

'Baby-Rent' bestaat al meer dan tien jaar. Er zijn nu zes vestigingen in Nederland, maar het concept blijkt het beste te lopen in de randstad. “In de provincie lijken de mensen nog niet aan huren toe, ze vinden het een onprettig idee”, vertelt Verver. Ook gewaagde foefjes als een fietsbeugel voor de maxi-cosi lijken in grote steden beter aan te slaan.

Verver krijgt veel tweeverdieners en andere beter gesitueerden in haar zaak. “Die willen graag veel geld uitgeven aan de allernieuwste mountainbuggy, maar ze willen hem wel eerst uitproberen.” Datzelfde geldt voor de fraaie, trendy fietsaanhangwagentjes (te koop voor meer dan drieduizend gulden, te huur voor 75 gulden per week): die zijn zo populair dat ze al voor de hele zomer gereserveerd zijn.

Grachtengordelbewoners hebben vaak wel geld, maar weinig ruimte, en ook dat is een goede reden om grote artikelen te huren in plaats van te kopen. Voor Verver is er trouwens wel een nadeel aan de modebewuste klandizie: “Er staat hier een prima buggy, gloednieuw, van een goed merk. Maar ja, hij is roze met lichtblauw, en die kleuren zijn 'uit'. Ik raak hem aan de straatstenen niet kwijt.”

Deel dit artikel