Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Traumaheli voor dieren blijft droom

Home

redactie binnenland

'Een droom die uikomt', noemt voorzitter Feike Veldman van de Amsterdamse dierenambulance de traumahelikopter voor dieren. Gaat die echt vliegen?

Gisterochtend landde er inderdaad een kleine gele helikopter -compleet met dierenambulance-logo- naast de meldkamer in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Als er een gewond dier op de snelweg ligt, kan de wentelwiek worden ingezet om hulpverleners rap ter plaatse ter brengen. Gewonde dieren verdienen immers snelle hulp én zij belemmeren het verkeer. Dierenambulances lopen vast in de verkeerschaos, daarom zou vervoer door de lucht dé oplossing zijn.

Baarlijke nonsens, vindt de politie. Als die ambulance bij het gewonde dier moet komen, kan er onder politiebegeleiding gewoon over de vluchtstrook gereden worden. Agenten leggen het gewonde dier aan de kant en zorgen zo voor een vrije rijbaan. ,,Dat is ook gewoon óns werk, niet van de dierenambulance.''

Tijdwinst zou de belangrijkste reden zijn om te gaan vliegen. Maar met de beoogde werwijze is die nihil. De piloten gaan op oproepbasis werken, maar juist op tijden dat er al een dierenambulance op de weg is. Het kost tijd voor ze hun toestel bereiken, terwijl de auto's direct beschikbaar zijn.

Dierenambulancebaas Veldman stelt dat het om een experiment gaat. Hoe dan ook, is er een vergunning van de inspectie van verkeer en waterstaat nodig. Die weet echter van niets: ,,Bij ons is geen verzoek voor de benodigde vergunningen ingediend.'' Kortom: een goede

1-aprilgrap. De traumahelikopter voor dieren blijft voorlopig een droom.

Deel dit artikel