Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Trainer Capello wacht verval van Juventus niet af

Home

rome – Fabio Capello heeft de uitspraak in de fraudezaak tegen zijn club Juventus niet afgewacht. De trainer van de Italiaanse topclub stapte gistermiddag op. Officieel zonder een geldige reden, maar de dreigende degradatie van ’Juve’ naar de Serie C zal ongetwijfeld hebben meegespeeld bij de overwegingen van Capello.

Eerder op de dag eiste procureur Palazzi van het sporttribunaal in Rome, dat het schandaal in het Italiaanse voetbal beoordeelt, dat Juventus ten minste moet worden teruggezet naar de derde divisie.

De beslissing van Capello om op te stappen zal ook mede zijn ingegeven door de vacature bij Real Madrid. De nieuwe president Ramon Calderon wil de Italiaan graag als trainer in Madrid.

Ook drie andere Italiaanse clubs hangt degradatie boven het hoofd. Palazzi was echter iets milder voor AC Milan, Lazio en Fiorentina. Voor hen dreigt degradatie naar de Serie B, met een puntenstraf als extraatje.

Voor Juventus is de dreiging het zwaarst, want naast de voorgestelde degradatie raakt de club, als het aan het tribunaal ligt, ook de twee laatst veroverde landstitels kwijt. De drie andere verenigingen beginnen het nieuwe seizoen met strafpunten. Milan drie, Fiorentina en Roma liefst vijftien.

De clubs worden alle verdacht van het manipuleren van wedstrijden. Ze zouden de aanstellingen van scheidsrechters hebben beïnvloed. Vooral Juventus, dat in voormalig directeur Moggi een van de hoofdrolspelers binnen de gelederen had, zou nadrukkelijk geprofiteerd hebben van het valse spel. Tegen Moggi eiste Palazzi een schorsing van vijf jaar en een boete van 5000 euro.

Oud-bondsbestuurder Carrari hangt dezelfde straf boven het hoofd. De aanklager had voor Galliani, vice-president van AC Milan, een eis van twee jaar uitsluiting in petto. Tegen de bestuurders Dello (Fiorentina) en Lotito (Lazio) werd ook een schorsing van vijf jaar geëist.

Palazzi noemde de praktijken van de betrokken clubs en bestuurders ’geraffineerd’ en ’intelligent’. „Er is een onweerlegbaar bewijs dat er interventies zijn geweest om de aanstelling van scheidsrechters te regelen in het seizoen 2004/2005, het enige seizoen waar dit proces over gaat”, aldus de procureur.

Deel dit artikel