Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tourcolumn: De enige veertiger in koers

Home

Koos Schwartz

De Spaanse Haimar Zubeldia rijdt dit jaar zijn zestiende Tour. © BELGA
ongeschoren benen

Zijn naam viel even, aan het begin van deze Tour. Eigenlijk zou hij niet meedoen, maar hij moest opdraven omdat zijn ploeggenoot André Cardoso op het gebruik van epo was betrapt. Dus draafde hij op. Sindsdien hebben we weinig van hem gezien of gehoord. Dat hoort bij hem.

Hij is geen kleine renner. Vijf keer reed hij zich in de top-10 van het eindklassement van de Tour. Welke Nederlander kan hem dat nazeggen? In 2003 werd hij vijfde, in 2007 ook. In die jaren schoof hij nog wel eens het beeld in. Hij was een renner die zich haast onopgemerkt de top-10 in kon fietsen.

Lees verder na de advertentie
Haimar Zubeldia is de enige veertiger in deze Tour

Hij rijdt dit jaar zijn zestiende Tour. Er zijn maar vier renners die vaker startten. Slechts één keer gaf hij op. Twaalf keer startte hij in de Ronde van Spanje, waarvan hij er tien uitreed. Eén keer reed hij de Giro d'Italia. Als hij deze Tour volbrengt, heeft hij in 26 grote rondes de finish gehaald. Zijn landgenoot Eduardo Chozas presteerde dat ook. Alleen Matteo Tosatto reed meer Tours, Vuelta's en Giro's uit: 28.

Hij komt uit het Baskenland en hij is de enige veertiger in deze Tour. Ooit won de Italo-Belg Pino Cerami op zijn 41ste een Tourrit. Of hem dat kan lukken? In alle grote rondes die hij reed, won hij nooit een etappe. Wel maakte hij deel uit van de ploeg (Astana) die in 2009 de ploegentijdrit in de Tour won.

Won hij in de bijna twintig jaar dat hij koerst dan nooit een wedstrijd? Toch wel. In 2000 was hij de eerste in de vierde etappe van de Euskal Bizikleta. Die ronde schreef hij in dat jaar ook op zijn naam. Maar of de duvel ermee speelt: die ronde bestaat niet meer.

Ik hoop dat Haimar Zubeldia deze slotweek ongenadig toeslaat.

Trouw-redacteuren en wielerliefhebbers Joris Belgers, Koos Schwartz en Seije Slager schrijven tijdens de Tour de France bij toerbeurt de column 'Ongeschoren benen'.

Lees ook de vorige aflevering van Ongeschoren Benen: En daar danst Contador


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

Haimar Zubeldia is de enige veertiger in deze Tour