Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tot drie jaar geëist tegen Koerdische bezetters

Home

Van onze verslaggeefster

Vier van de zes Koerden van de bezetting van de Griekse residentie op 16 februari zijn door de rechtbank in Den Haag vrijgelaten. Eerder al had het Haagse hof de hechtenis van een minderjarige bezetter opgeheven. Er zit nog één bezetter vast.

De rechtbank besloot hiertoe, omdat zij verwacht dat de opgelegde straffen niet hoger zullen zijn dan de zes maanden die de Koerden in voorarrest zaten. De officier eiste gisteren celstraffen tot drie jaar tegen de zes.

De man die nog vastzit, werd tijdens de bezetting door de Koerdische Arbeidersvereniging aangewezen als bemiddelaar. Hij is nooit in de residentie geweest. Opmerkelijk is dat tegen hem slechts twee jaar is geëist, maar hij toch als enige in hechtenis blijft.

Tijdens de zitting, vrijdag, merkte justitie op dat deze man eigenaardig bemiddelde. Zonder ruggenspraak met de bezetters accepteerde hij voorstellen van politie-onderhandelaars, of wees ze af. Hierdoor verdenkt het OM hem ervan de status van leider, buiten de ambtswoning, te hebben gehad.

Onder de vrijgelatenen is ook de man die justitie ervan verdenkt de PKK-leider van Nederland-West te zijn. Tegen hem werd, als enige, drie jaar geëist, de hoogste eis in deze zaak. Volgens zijn raadsvrouw is het onlogisch dat haar cliënt PKK-activistenleider is. Hij woont in Duitsland en kwam bij de residentie toen de bezetting al ruime aan de gang was. Justitie kwam met deze verdenking in navolging van de Binnenlandse Veiligheidsdienst.

In die nacht bezetten 212 Koerden de Griekse ambtswoning in Den Haag. Zij waren woedend omdat hun politieke leider ücalan door Griekenland werd uitgeleverd aan Turkije, waar later de doodstraf tegen hem werd geëist.

De zes Koerden, twee mannen en vier vrouwen, werden langer vastgehouden, omdat zij volgens justitie een leidende rol hebben gespeeld tijdens de bezetting. De zes ontkennen dat.

Sommige verdachten vertelden de rechtbank dat zij toevallig in de buurt van de residentie waren toen de bezetting begon. In alle drukte realiseerden zij zich later dat zij de ambtswoning van de Griekse ambassadeur hadden betreden. Daar werd de Griekse ambassadeursvrouw, haar zoon en een au pair vastgehouden.

De Koerden worden verdacht van vrijheidsberoving van internationaal beschermde personen en vernieling. Op deze vrijheidsberoving staat een maximale gevangenisstraf van twaalf jaar.

De rechtbank doet in alle zaken uitspraak op 27 augustus.

Deel dit artikel