Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Topman Samsung verdachte in politiek schandaal Zuid-Korea

Home

Lee Jae-yong, topman van Samsung, wordt er van verdacht miljoenen aan smeergeld te hebben betaald aan een vertrouwelinge van president Park. © EPA
Impeachment

Een topman van het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung is aangemerkt als verdachte in het politieke schandaal rond president Park Guen-hye, tegen wie een afzettingsprocedure loopt. Zuid-Koreaanse justitie zei woensdag dat de topman morgen wordt verhoord.

Lee Jae-yong (48), vicevoorzitter van Samsung Group en een van de rijkste mannen van Zuid-Korea, wordt ervan verdacht miljoenen aan omkoopgeld te hebben betaald aan een vertrouwelinge van president Park. Daardoor zou Samsung onder meer steun van de overheid hebben gekregen voor een controversiële fusie met een ander techbedrijf in 2015.

Het merendeel van de aandeelhouders van het miljardenbedrijf was tegen die fusie, maar het door de Zuid-Koreaanse overheid beheerde nationale pensioenfonds, de grootste aandeelhouder van Samsung, gaf de doorslaggevende stem die Samsung nodig had. Een Zuid-Koreaanse minister die vorig jaar toegaf dat hij het pensioenfonds onder druk had gezet, werd daarvoor opgepakt.

Lee Jae-Yong is de zoon van de voorzitter van Samsung, die na een hartaanval niet meer in staat is het bedrijf te besturen. De grootvader van Lee was oprichter van het miljardenbedrijf. 

Lees verder na de advertentie

Spil in schandaal

De vertrouwelinge van president Park waar Lee geld aan zou hebben betaald, Choi Soon-sil, is de spil in het schandaal rond de president. Choi is een goede vriend van Park en zou toegang hebben gekregen tot vertrouwelijke overheidsdocumenten en zich hebben bemoeid met staatszaken.

Choi wordt ervan verdacht dat ze grote Koreaanse bedrijven (zoals Samsung) miljoenen euro's heeft laten betalen aan twee van haar stichtingen. Ze zou de bedrijven onder druk hebben gezet met haar goede contacten met Park, door te suggereren dat de overheid ze zou treffen met strenge belastingcontroles als ze niet betaalden. Park is volgens de aanklagers daarom medeplichtig aan een criminele samenzwering.

Dat Park beslissingen nam onder invloed van Choi zorgde voor veel ophef in Zuid-Korea. Miljoenen burgers demonstreerden dagenlang, en eisten dat ze aftrad. Het parlement stemde daarop in met een afzettingsprocedure. De zaak is in afwachting van uitspraak door het Koreaanse hooggerechtshof, Park is tot die tijd geschorst.  

De topman van Samsung, die Choi geld zou hebben toegeschoven vanuit de bedrijfskas, sprak eerder over de aantijgingen tegen hem en zijn bedrijf in een publieke hoorzitting, vorige maand. Toen zei de Koreaanse multimiljonair er zich niet 'van bewust te zijn geweest' dat geld van Samsung werd gebruikt om de dochter van Choi te sponsoren.

Hij verzekerde dat Samsung geen gunsten probeerde te verkrijgen door middel van de miljoenendonaties. Twee andere directieleden van Samsung werden deze week verhoord door het speciaal opgerichte team van aanklagers dat de impeachmentzaak onderzoekt.

President Park Geun-hye is geschorst in afwachting van de uitspraak van het Koreaans hooggerechtshof. © ap

Dressuurruiter

Volgens Zuid-Koreaanse media zou het door Lee betaalde bedrag rond de dertig miljoen dollar liggen. Achttien miljoen daarvan zouden bedoeld zijn om de training van de dochter van Choi, Chung Yoo-ra, die professioneel dressuurruiter is en eerder deze maand in Denemarken werd gearresteerd, te betalen. De rest van het vermeende smeergeld zou door Samsung gedoneerd zijn aan liefdadigheidsstichtingen van Choi.  

Lee zei tijdens de hoorzitting in december dat het inderdaad 'ongepast' was het geld over te maken, maar tegelijkertijd 'onvermijdelijk'. Hij weigerde destijds verdere uitleg te geven. De Zuid-Koreaanse openbare aanklager deed daarop een verzoek Lee te vervolgen wegens meineed.

Een woordvoerder van het team van aanklagers dat de impeachmentzaak onderzoekt, zei woensdag tegen AP dat aan de hand van het verhoor met Lee wordt bepaald of er nog meer topmannen van Samsung aan de tand moeten worden gevoeld over hun vermeende betrokkenheid met Choi.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie