Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Toplieden corporaties regelmatig in opspraak

Home

ANP

Bestuurders die zouden hebben gefraudeerd of slordig met de kas omgingen en toezichthouders die niet ingrepen. De afgelopen jaren kwam het voor bij een flink aantal woningcorporaties. Een overzicht van enkele van de belangrijkste zaken.

ROCHDALE: De Amsterdamse corporatie ontsloeg directeur Hubert Möllenkamp in 2009. Hij zou zichzelf onder meer te veel pensioengeld hebben toegekend. Er loopt een procedure waarin Rochdale 6 miljoen euro van hem eist. Het OM doet onderzoek.

DE KEY: De Key uit Amsterdam ontsloeg vorig jaar twee directeuren. Zij zouden betrokken zijn bij een dubieuze grondtransactie, waarbij De Key voor 3,2 miljoen euro werd benadeeld. De corporatie eiste eerder miljoenen schadevergoeding, maar is inmiddels tot een schikking gekomen met de oud-topmannen. Het OM doet onderzoek.

PWS: Deze corporatie uit Rotterdam ontsloeg in 2005 zijn directeur en een lid van de raad van toezicht. Zij zouden geld van derden hebben gekregen voor deals die de corporatie sloot. De rechter heeft bepaald dat de oud-directeur 5,4 miljoen euro moet terugbetalen. Tegen de oud-toezichthouder en enkele andere betrokkenen loopt nog een soortgelijke procedure. Justitie doet onderzoek.

SGBB: De Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden (SGBB) raakte in problemen door te ambitieuze bouwplannen. Achteraf bleek dat de directeur veelal zaken zou hebben gedaan met een bevriende zakenpartner. Het OM eiste onlangs celstraffen tot 4,5 jaar tegen de twee en enkele anderen. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting stelt zeven oud-commissarissen aansprakelijk, de corporatie deed dat al eerder bij de oud-directeur.

WSG: Woningstichting Geertruidenberg (WSG) maakte onlangs bekend een claim te hebben ingediend tegen een voormalig directeur. Die zou verantwoordelijk zijn voor onverantwoorde aankopen van vastgoedprojecten en gronden. Daardoor zou de corporatie schade hebben geleden.

SERVATIUS: Deze Maastrichtse corporatie ging voor tientallen miljoenen de mist in toen zij de bouw van een grote campus bij de Universiteit Maastricht moest stilleggen. De kosten liepen te hoog op. De directeur moest vertrekken en ook de raad van toezicht stapten op. Servatius stelt hen aansprakelijk.

Deel dit artikel