Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Top 5 van het spirituele boek

Home

Monic Slingerland

Tijdens de opening van der Maand van de spiritualiteit is zondag in de Rode Hoed in Amsterdam de Top 5 van het spirituele boek bekendgemaakt.

Uit een longlist van 35 titels, ingestuurd door zeven deelnemende uitgevers, koos de jury een Top 5. Hierop kan het publiek een stem uitbrengen (rechts op deze pagina). Op 20 november wordt bekendgemaakt wat het spirituele boek van 2011 is.  

De Top 5

> Karen Kingston , Weg met de warboel, ontdek de kracht van een opgeruimd leven.  Uitg Mana (Spectrum), 1e druk 2009, (nu 4e druk) 190 blz.

Stapels papieren in de woonkamer, blikken tomatenpuree die al jaren in de keukenkast staan. Al na een paar bladzijden van Weg met de warboel gaat de lezer echt geloven dat daar iets aan te doen is. Sterker nog, de Britse auteur Karen Kingston weet op meeslepende wijze helder te maken dat elk huis op te ruimen is en dat een opgeruimd huis een zegen en een weldaad is. Feng shui als  inspiratiebron geeft het boek diepgang.
  
> Henri Nouwen, Eindelijk thuis. Gedachten bij Rembrandts 'De terugkeer van de verloren zoon'. Lannoo, 1e druk 1991, (nu 28ste druk) 168 blz.

Het meest persoonlijke boek van priester en wetenschapper Henri Nouwen, overleden in 1996. Nouwen beschrijft hier zijn onrust, zijn twijfel, zijn worsteling met zichzelf. Hij doet dat aan de hand van Rembrandts schilderij De verloren zoon, waarbij Nouwen steeds een ander perspectief kiest. Een boek dat de lezer raakt, ontroert en uitdaagt tot zelfonderzoek.   

> Marja de Vries, De hele olifant in beeld. Inzicht in het bestaan en de werking van Universele Wetten en de Gulden Snede.  Ankh Hermes, 1e druk 2007, (nu 4e druk) 360 blz.

Met haar achtergrond als bioloog en ecoloog schetst Marja de Vries verbazingwekkende overeenkomsten in de meetbare wereld van de materie en in de wereld van levensenergie. De Vries formuleert zeven wetten. Die vorm leidt tot een heldere uiteenzetting van de wijze waarop ze westerse wetenschap combineert met oosterse wijsheid.

> Leo Bormans (red.) Geluk, The World Book of Happinez. Lannoo, 1e druk 2010, (nu 6e druk) 352 blz.

Honderd hoogleraren met verstand van geluk, uit landen wereldwijd, geven hun recept, steeds in drie bladzijden. Hoofdredacteur Leo Bormans vat die ook nog samen in elke keer drie tips. Menselijk geluk, vertaald in harde feiten. Geluk is te doen.

> Sogyal Rinpoche, Het Tibetaanse boek van leven en sterven, herziene editie. Servire, 1e druk 1992, (nu 25ste druk) ,432 blz.
  
De Dalai Lama schreef het voorwoord voor deze herziene uitgave van deze inmiddels klassieke introductie in het Tibetaans boeddhisme. Door te beschrijven hoe hij als baby van en half jaar het klooster in ging, met zijn leraar leefde en het sterven van andere leraren meemaakte, ontsluit Sogyal Rinpoche deze boeddhistische houding tegenover de dood en dus tegenover het leven.

De keuze

De lijst van 35 boeken die uitgevers opstelden, bevat klassiekers en nieuwe boeken, met uiteenlopende genres en thema's. Het boeddhisme is uiteraard goed vertegenwoordigd, al komt het christelijke spirituele boek de laatste jaren ook op.

Er zijn boeken over quantumtheorie en oosterse wijsheid. Er zijn praktische boeken over yoga en het opruimen van rommel in huis.  En zijn zelfs spirituele romans, zoals Rachel, van Geert Kimpen. En ook de biografie van bestseller-auteur Paolo Coelho staat op de lijst. 

Uiteindelijk koos de jury unaniem vijf titels, elk uit een ander genre. Juist de diversiteit van die 35 titels was voor de jury een uitdaging die tot een creatieve aanpak geleid heeft.
De vijf titels zijn elk onderscheidend, hebben een gelaagdheid, en kunnen de lezer inspireren in het leven van alledag.

Juryleden

Anne Stael, zelfstandig ondernemer, adviseur voor religieuze professionals, Leo van de Wetering, hoofd wetenschappelijke afdeling Donner Selexyz Rotterdam, Leo Spee, eigenaar boekhandel De Wijze Kater in Utrecht, Monic Slingerland, redacteur religie & filosofie, Trouw.

> Algemene website Maand van de Spiritualiteit

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel