Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tony's Chocolonely mag zich slaafvrij noemen

Home

(Novum) - Het chocolademerk Tony's Chocolonely mag zich slaafvrij blijven noemen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald. De reep wordt door journalist Teun van de Keuken op de markt gebracht in het kader van het RVU-consumentenprogramma Keuringsdienst van Waarde. Importeur van Zwitserse chocolade Bellissimo had de rechter verzocht de uitzending van het programma te verbieden.

Volgens Bellissimo is niet te garanderen dat chocolade slaafvrij is gefabriceerd. De importeur stelt dat cacaobonen van allerlei verschillende producenten op de wereldhandel bij elkaar worden gevoegd. Daardoor zou het praktisch onmogelijk zijn om te achterhalen van welke plantage de bonen komen en of er daar sprake is van slavenarbeid of andere vormen van uitbuiting. De garantie dat Tony's Chocolonely slaafvrij is gemaakt, zou daarom misleidend zijn. Ook zouden andere chocoladeproducenten door de bewering in een kwaad daglicht worden gesteld.

De Amsterdamse rechtbank vindt dat Van de Keuken voldoende heeft aangetoond dat aan de fabricage van zijn chocolade geen slavenarbeid te pas is gekomen. De garantie die hij van het Fair Trade-label Max Havelaar heeft en zijn eigen onderzoek in Afrika geven hem het recht zijn chocolade als slaafvrij op de markt te brengen, stelt de rechtbank.

Van de Keuken verschijnt vrijdag voor het gerechtshof in Amsterdam. Hij heeft zich laten aanklagen voor het eten van chocola waarvan hij wist dat die was gemaakt met behulp van slaven. Hij hoopt met deze zaak een rechterlijke uitspraak af te dwingen die inhoudt dat het kopen van 'foute chocola' strafbaar is.

Deel dit artikel