Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tongval weervrouw Loes ontketent Drentse taalstrijd

Home

ISABEL BANEKE

Iene, tweie, dreie of ai, twai, drai? Met de aanstelling van Loes van der Laan als weervrouw van RTV Drenthe, is er in de provincie een taaldiscussie losgebarsten. Want spreekt ze wel Drents, of is haar tongval Gronings?

Bij het televisiestation stroomden de klachten binnen. Ook op sociale media werd felle kritiek geuit op het Drents van weervrouw Loes. 'Laat dat Gronings sprekende mokkeltje nu maar wegblijven', 'Loes op tv? Dan zap ik weg', 'Ik kan haar soms niet verstaan', schreven verontwaardigde kijkers op Twitter.

Wat is nu 'echt' Drents? Een lastige vraag, want algemien beschaofd Drèents, dat bestaat niet. De taal heeft een grote verscheidenheid aan woorden en klanken.

Van der Laan is getogen in Tweede Exloërmond, dichtbij de grens met de provincie Groningen. In het dorp wordt veenkoloniaals gesproken, een Nedersaksische streektaal die onder andere wordt gebruikt in de provincies Overijssel, Gelderland en Groningen.

Ook in het noordoosten van Drenthe wordt veenkoloniaals gesproken. De taal van de Tweede Exloërmondsen behoort zelfs tot een van de zeven officiële varianten van het Drents, en is opgenomen in het Woordenboek van de Drentse Dialecten.

De weervrouw van RTV Drenthe spreekt eigenlijk dus weldegelijk Drents. Of zoals ze zelf twitterde: 'Mijn veenkoloniaols hoort er ook bij #klaaroveruit.'

Deel dit artikel