Toelage samenwonende priester stopgezet

home

De samenwonende priester Jan Peijnenburg (81) uit Eindhoven stapt naar de rechter, omdat het bisdom Den Bosch zijn maandelijkse toelage per 1 april heeft stopgezet. De priester ontving elke maand zo'n 450 euro als tegemoetkoming in zijn levensonderhoud.

Peijnenburg werd in december geschorst als priester omdat hij samenwoont met zijn vriendin Threes van Dijck (86). Ze doen dat al 46 jaar.

Volgens een brief die het bisdom in maart stuurde, heeft Peijnenburg geen recht meer op geld omdat hij geschorst is. 'Daarmee wijzigt ook de verplichting die de bisschop heeft ten aanzien van uw onderhoud', aldus hulpbisschop Rob Mutsaerts in de brief. 'Het spijt me u niet anders te kunnen berichten.

Volgens de advocaat van Peijnenburg, Marcel Smets, kan de overeenkomst om bij te dragen in het levensonderhoud niet eenzijdig worden opgezegd. 'Bovendien wist het bisdom bij het aangaan van die overeenkomst al dat de priester een vriendin had,' benadrukte Smets. Hij verwacht de dagvaarding binnen 2 weken uit te laten brengen.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie