Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Toch milieuheffing op elektriciteit voor duurzame energie

Home

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Minister Wijers is tegemoetgekomen aan de wens van PvdA en D66 in de Tweede Kamer om in de nieuwe elektriciteitswet de mogelijkheid op te nemen een milieuheffing te leggen op de prijs van elektriciteit. Met de opbrengst daarvan kunnen de stroomproducenten worden gestimuleerd om duurzame vormen van energie (zon, wind) op te wekken.

Met zijn compromis-voorstel komt Wijers waarschijnlijk ook tegemoet aan de VVD-fractie. Deze fractie is eigenlijk mordicus tegen speciale energieheffingen. Maar Wijers heeft in zijn voorstel ingebakken dat, als er een speciale toeslag komt op de stroomprijs, een andere milieuheffing (de zogenaamde Map-heffing) moet worden afgeschaft.

VVD-woordvoerder Remkes wilde gisteren nog niet zeggen of zijn fractie het compromis van Wijers zal steunen. Maar ook als een Kamermeerderheid de mogelijkheid van een speciale milieuheffing in de elektriciteitswet steunt, dan nog zal hij zijn fractie adviseren om het wetsvoorstel van Wijers te aanvaarden. Daarmee lijkt het er op dat Wijers er in is geslaagd een zeer brede steun in de Kamer voor zijn wetsvoorstel te verwerven.

Alleen de fracties van GroenLinks en de SP zullen tegenstemmen. De kleine christelijke fracties en het CDA - die aanvankelijk zeer kritisch stonden tegenover het voorstel van Wijers - zullen het volgende week dinsdag waarschijnlijk steunen. Dan zal de Kamer erover stemmen.

Door de wet zal de elektricteitsmarkt op den duur helemaal worden geliberaliseerd. De produktie van stroom wordt vrij. De afnemers van stroom zullen geleidelijk aan helemaal zelf mogen bepalen waar ze de elektriciteit inkopen. Dat kan ook in het buitenland.

Investeren

Een groot deel van de Kamer vreesde dat door de vrije concurrentie de producenten niet voldoende meer zullen investeren in duurzame energie. Daarom wilden PvdA en D66 in de wet regelen dat er een aparte toeslag kan worden opgelegd op de transportkosten van stroom ter financiering van wind- en zonne-energie. De VVD-fractie was daar op tegen, omdat dit zou leiden tot een hogere collectieve lastendruk.

GroenLinks daarentegen vond het voorstel van PvdA en D66 niet ver genoeg gaan. Deze fractie wilde dat er zonder meer een speciale milieuheffing komt. Wijers had aanvankelijk grote problemen met het voorstel van PvdA en D66. Hij vond dat eventueel de al bestaande regulerende energiebelasting (de ecotax) moet worden verhoogd.

Gisteren toverde Wijers een compromis te voorschijn dat voor de drie regeringspartijen en de christelijke oppositiepartijen aanvaardbaar is. Volgens dit compromis kan er een speciale milieuheffing komen, als over een aantal jaren blijkt dat de producenten te weinig doen aan duurzame energie. Als de minister daartoe wil besluiten zal de Tweede Kamer daarmee eerst moeten instemmen. Bovendien mag de nieuwe heffing niet bovenop andere milieuheffingen komen, zoals de Map.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie