Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Toch geen boete voor weggooien plastic zak

Home

(Novum) - De 75-jarige vrouw die vorig jaar februari een boete van 75 euro kreeg toen zij een plastic zakje in een openbare prullenbak gooide, hoeft de bekeuring niet te betalen. De officier van justitie heeft de zaak geseponeerd en het geld is teruggestort. Dat heeft het advocatenkantoor dat de zaak op zich nam vrijdag bekendgemaakt.

De vrouw uit het Noord-Brabantse Geldrop werd op de bon geslingerd nadat ze dieren eten had gegeven. Daarna gooide ze haar zakje met broodkruimels in een openbare prullenbak bij een supermarkt. Een milieuwacht van de gemeente Geldrop zag dat en maakte proces-verbaal op. De vrouw zou een strafbaar feit hebben gepleegd omdat ze huishoudelijk vuil in een openbare afvalbak had gegooid. Volgens de wacht zaten er niet alleen broodkruimels, maar ook nog wat rommel in het zakje.

Advocaat Richard Korver besloot de vrouw bij te staan toen hij hoorde van de boete. "Ik kan nog steeds pissig worden over de gang van zaken", zegt hij vrijdag. "Justitie heeft de zaak uiteindelijk geseponeerd, maar daar is heel wat bureaucratisch geschuif aan voorafgegaan."

Reden voor deze beslissing is volgens Korver de gezondheid van de vrouw, die veel te lijden heeft gehad onder de gebeurtenissen. "De zaak maakte veel los in het kleine dorp", zegt hij. "De vrouw op leeftijd heeft veel lichamelijke klachten ondervonden door al de spanningen."

Korver vindt het jammer dat justitie niet heeft toegegeven dat het onzin is om een boete uit te schrijven voor het weggooien van een zakje in een openbare afvalbak. "En nog absurder vind ik het dat mevrouw goedkoper was uitgeweest wanneer ze het afval op de grond had gegooid. Dan had het haar slechts vijftig euro gekost."

Deel dit artikel