Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

TNT wint slag om minimumloon bij Duitse rechter

Home

Het wettelijke minimumloon dat eind vorig jaar werd ingevoerd voor Duitse postbodes, is onwettig.

Dat heeft een rechter in Berlijn gisteren bepaald. Het Nederlandse postbedrijf TNT had met enkele andere postbedrijven om het minimumloon een rechtszaak aangespannen tegen de Duitse staat.

De dienstenvakbond Verdi kwam vorig jaar een minimumloon overeen van 9,80 euro per uur met voormalig monopolist Deutsche Post. De regering verklaarde die afspraak algemeen bindend voor alle Duitse postbodes zonder daarover te overleggen met de concurrenten van Deutsche Post.

Die beslissing was volgens de rechter strijdig met de wet en schond de rechten van TNT en Pin Group, een andere tegenstrever van Deutsche Post. TNT liet in een reactie weten blij te zijn dat de rechtbank de rechtsopvatting van het bedrijf deelt. Een woordvoerder sprak van „een belangrijke eerste stap”.

Duitse vakbonden dreigden eerder TNT met een omvangrijke boycot, omdat TNT zich niet zou houden aan het minimumloon voor postbodes. „Als TNT niet inbindt, gaan we actievoeren bij de grootste klanten van TNT’’, zei voorzitter Rolf Büttner van de Europese koepel UNI.

Deel dit artikel