Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

TivoliVredenburg kan niet rondkomen

Home

Bezoekers bezoeken een optreden van Dotan tijdens de opening van TivoliVredenburg. © anp

Het gloednieuwe muziekcentrum TivoliVredenburg in het centrum van Utrecht denkt jaarlijks 1 miljoen euro tekort te komen op de begroting. Dit exploitatietekort geldt vanaf 2016. Voor dit jaar en volgend jaar schat de directie de tekorten op 1,7 en 2,5 miljoen euro. Het muziekcentrum kan een huurverhoging van 130.000 euro per jaar niet opbrengen en daar staat de gemeente voorlopig garant voor.

Dat blijkt uit cijfers die dinsdag in Utrecht zijn gepresenteerd. TivoliVredenburg is dit voorjaar geopend en kostte 150 miljoen euro. Vrijwel meteen na de opening bleek dat er 'geluidslekken' tussen verschillende muziekzalen zijn, waardoor popmuziek doordreunt in de zaal voor kamermuziek.

Ook jazz en kamermuziek verdragen elkaar niet. Begin volgend jaar worden maatregelen genomen. Omdat TivoliVredenburg onder meer concerten moet afzeggen, worden de kosten daarvan op 1 miljoen euro geraamd.

Minder sponsorgeld
Daarnaast is het volgens de gemeente 'niet vreemd' dat er startproblemen zijn in het 'complexe gebouw'. Dat geldt bijvoorbeeld voor de liften, het klimaatsysteem en de verlichting. Oplossen van de problemen kost samen 2,8 miljoen euro.

Het verwachte exploitatietekort wordt verder veroorzaakt door teruglopende subsidies en tegenvallende sponsorbijdragen. Gerekend was op 9 miljoen sponsorgeld, maar er is nog maar 3,9 miljoen binnen. Omdat TivoliVredenburg volgens de gemeente 'uniek in de wereld' is en wel veel publiek trekt, wil Utrecht de gaten dichten. De raad moet er nog over besluiten.

Deel dit artikel