Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tippelzones / De nieuwe gezichten krijgen de klanten

Home

door Marlise Hamaker

Amsterdam sloot zijn tippelzone aan de Theemsweg. Rotterdam en Den Haag overwegen eveneens sluiting. De wrange vruchten worden elders geplukt. Bijvoorbeeld aan de Utrechtse Europalaan, waar de concurrentie scherper wordt.

Nu gaat het nog wel, met gemiddeld zestig vrouwen per avond op de zone, terwijl de Europalaan eigenlijk ooit geopend werd voor vijfentwintig prostituees. De Utrechtse tippelzone staat bij de vrouwen bekend als een prettige en veilige werkplek, waar het goed verdienen is.

Maar de Europalaan wordt steeds drukker, sinds de Theemsweg in Amsterdam gesloten is en zo'n dertig, vooral niet verslaafde prostituees, naar de zone zijn gekomen. Vraag en aanbod raken uit balans, want het aantal klanten is gelijk gebleven.

De Utrechtse wethouder Hans Spekman stuurde daarom een brandbrief naar de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Die laatste twee willen, in navolging van Amsterdam, de tippelzones sluiten in 2005. Spekman maakt zich zorgen dat ook die vrouwen naar Utrecht zullen komen en de verslaafde prostituees op de Europalaan nog verder zullen verdrukken.

,,Er valt al bijna niks meer te verdienen hier'', zegt de 32-jarige Roos uit Thailand, die al jaren op de Europalaan werkt. Roos staat dagelijks op de zone, vertelt ze in de make-up hoek van de huiskamer, een omgebouwde vrachtwagen waar de vrouwen even kunnen uitrusten, iets eten en spullen kunnen kopen die ze nodig hebben voor hun werk. ,,Ik sta nu al soms voor spek en bonen op de zone. Er zijn zoveel nieuwe gezichten, die krijgen meer klanten.''

Marieke (20) was een van die nieuwe gezichten. Ze kwam een half jaar geleden naar de Europalaan, omdat de zone in Amsterdam dicht ging. ,,In het begin liep het als een speer, verdiende ik op een avond zelfs 500 euro. Nu heb ik vooral veel vaste klanten'', vertelt Marieke. Ze vindt het maar niks dat de tippelzones in Rotterdam en Den Haag dicht gaan. ,,Dan moet er in Utrecht een pasjessysteem komen. Zodat klanten die steeds een nieuw meisje willen gewoon pech hebben.''

De gemeente Utrecht onderzoekt op dit moment de mogelijkheden van een pasjessysteem. Huiskamermedewerker Floor van de stichting Huiskamer Aanloop Prostituees (HAP) ziet het niet zitten. Floor wil zonder achternaam in de krant. ,,De Europalaan heeft altijd goed gewerkt juist door de diversiteit aan vrouwen. Dat maakt dat we ook een diverse club klanten hebben en een goed aanbod.''

Voor de sluiting van de zone in Amsterdam kwamen er al regelmatig vrouwen uit andere steden naar de Europalaan. Straatprostituees kiezen er vaker voor om van hun vaste tippelplek af te wijken, zodat ze even 'een nieuw gezicht' zijn en meer werk krijgen.

Floor: ,,Een zone werkt goed als het aanbod veranderlijk is. Utrecht is een van de weinige plekken waar iedereen mag staan, zonder vergunning.'' De zone op de Europalaan is een stuk openbare weg van zeshonderd meter, waar overdag alleen een bordje 'begin tippelzone' laat zien wat er 's avonds gebeurt. Het wordt dus lastig om er een afgesloten zone van te maken met bijvoorbeeld hefbomen. ,,Of moet de politie dan elke avond vergunningen gaan controleren? En wie krijgen een pasje? Verslaafden of alleen Utrechtse vrouwen?'', vraagt Floor zich af.

Nederland telt acht tippelzones. In Rotterdam kunnen vrouwen alleen werken met een vergunning, net zoals in Heerlen en in Eindhoven, waar sinds kort een zone is voor verslaafde prostituees. Utrecht is de enige stad waar een toename van het aantal tippelaarsters te merken is sinds sluiting van de Theemsweg, zo blijkt uit navraag bij de verschillende gemeenten. De Domstad is goed te bereizen met een 'snorder', een chauffeur die vrouwen uit een andere stad naar Utrecht brengt. De snorders zorgen voor extra druk op de Europalaan.

,,Met meer vrouwen op de zone neemt ook het aantal mensen met minder goede bedoelingen toe'', vertelt wijkagent Piet Valkenburg, ,,zoals chauffeurs, 'vrienden', pooiers en ook vrouwenhandelaren.'' Daarom surveilleert de politie vaker op de zone en voert controles uit.

De toegenomen concurrentiedruk op de Europalaan wordt vooral gemerkt door verslaafde vrouwen, voor wie de zone ooit geopend is. Ze hebben nu minder werk, omdat er meer cleane vrouwen uit Amsterdam op de Europalaan staan. Met de extra controles hoopt de politie ervoor te zorgen dat chauffeurs en pooiers het niet prettig vinden om op de zone te zijn en naar elders gaan met de vrouwen uit Amsterdam.

Maar het lijkt er niet op dat de prostituees zelf naar een andere zone dan de Utrechtse willen. De 37-jarige Tessa verruilde drie maanden geleden al de Rotterdamse Keileweg voor de Europalaan. ,,Hier liggen de prijzen hoger. Bovendien is er veel tuig op de Keileweg, zoals dealers. En drooggeilers, die alleen maar rondrijden de hele avond.''

Dat ze nu meer klanten moet afwerken om haar chauffeur te betalen (30 euro voor een retourtje Rotterdam-Utrecht), neemt ze voor lief. ,,In Rotterdam is het niet meer houdbaar. Daar rijdt ook constant politie rond. Dat schrikt toch klanten af'', weet Tessa.

Ook in Den Haag staat zijn de prijzen niet goed. Daar zouden volgens de prostituees veel illegale vrouwen tippelen, die net als in Rotterdam ver onder de prijs werken. Ook willen veel klanten in Den Haag seks zonder condoom, terwijl bij de vrouwen veiligheid voorop staat. ,,In Utrecht heb je minder van dat soort klanten. Dat is beter voor de gezondheid'', vertelt de 30-jarige Claudia. Ze is transeksueel en komt uit Roemeniƫ. Samen met zes andere transeksuele collega's werkt ze regelmatig in Utrecht, maar ze staan ook nog vaak in Den Haag. ,,Eigenlijk moet Amsterdam weer open. Het is goed als je steeds naar andere zones kunt, want dan ben je weer even nieuw'', vindt Claudia.

De druk op de Utrechtse huiskamer wordt groter, merkt busmedewerkster Floor. ,,Het aantal vrouwen dat de bus in komt, neemt toe. We hebben soms wel zestig prostituees in de huiskamer op een avond.'' Naast een uitrustplek is de huiskamer ook bedoeld voor hulpverlening. Zo hangt er een lijst met de nummerborden van 'gevaarlijke mannen': klanten met schaamluis of mannen die met vals geld willen betalen. Twee avonden per week is er een arts aanwezig en de busmedewerkers verwijzen vrouwen naar instanties als dat nodig is. ,,We komen niet meer toe aan de gesprekken met de vrouwen. We kunnen veel minder hulp verlenen dan we zouden willen'', zegt huiskamermedewerker Floor.

Om de hulpverlening op de zone te waarborgen, vraagt wethouder Spekman in zijn brandbrief de burgemeesters van Rotterdam, Den Haag en Amsterdam hun verantwoordelijkheid te nemen. 'Utrecht wil zijn goed functionerende zone behouden. Ook wil ik dat de zone zich kan blijven richten op de groep waarvoor ze in het leven geroepen is, te weten verslaafde vrouwen uit Utrecht', schrijft de wethouder.

Voor de verslaafde vrouwen op de zones in Rotterdam en Den Haag wordt opvang geregeld. De 33 cleane vrouwen uit Rotterdam en een onbekend aantal niet-verslaafde prostituees uit Den Haag krijgen geen opvang als de zones sluiten. De gemeenten verwachten dat de vrouwen doorstromen naar raamprostitutie of een bordeel. Maar zo werkt het niet, denkt tippelaarster Marieke. ,,Vlak voordat de zone in Amsterdam dicht ging, heb ik ook even achter het raam gezeten. Maar je moet elke dag huur betalen. Ik tippel liever. Daarom sta ik ook op de Europalaan.''

Om privacyredenen zijn de namen van de prostituees gefingeerd.

Deel dit artikel