Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Timosjenko wil geen premier, maar president worden

Home

redactie

Voorstanders van oud-premier Joelia Timosjenko. © epa

De gisteren vrijgelaten oud-premier Joelia Timosjenko heeft geen behoefte in het premierschap. De Oekraïense wil zich beschikbaar stellen voor de presidentsverkiezingen van 25 mei.

De parlementsvergadering in Oekraïne werd vandaag afgesloten zonder dat parlementariërs hadden besloten wie de belangrijkste politieke functies zouden vervullen. De bedoeling was dat vandaag een premier werd gekozen, maar dat gebeurt hoogstwaarschijnlijk morgen.

Mogelijke kandidaten zijn Arseni Jatsenjoek, een partijgenoot van Timosjenko, en de zakenman Pjotr Porosjenko. De vorige premier Nikolaj Azarov trad eind januari onder druk van de oppositie af. Hij is inmiddels naar Rusland gevlucht.

Dinsdag nieuwe regering
Het Oekraïense parlement wil dat er komende dinsdag al een nieuwe regering is gevormd. De nieuwe parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjynovneemt voorlopig de taken waar van de gisteren afgezette president Viktor Janoekovitsj.

Met Toertsjynovaan het roer, vertrouweling van Timosjenko, worden de medestanders van Janoekovitsj zo veel mogelijk de deur gewezen. Het parlement zette vanochtend ook de minister van buitenlandse zaken, Leonid Kozhara, af. Kozhara geldt als vertrouweling van Janoekovitsj.

Kozhara was nauw betrokken bij de onderhandelingen die de economische relatie tussen Oekraïne en de Europese Unie moesten versterken. Uiteindelijk liepen deze onderhandelingen in november stuk, waarna maandenlange protesten volgden.

Janoekovitsj gaat land niet verlaten
Een terneergeslagen Janoekovitsj bevindt zich nu ergens in het oosten van het land. Waar precies is onbekend, zelfs zijn woordvoerder kan daar geen duidelijkheid in geven. Volgens lokale media is hij gisteren afgereisd naar het Russisch georiënteerde Charkov.

De afgezette president demonstreert nog steeds tegen de acties van de nieuwe parlementsvoorzitter. Niet alleen werd de president uit zijn ambt gezet, hij zag ook zijn luxueuze woning verworden tot staatseigendom.

Dat parlementsvoorzitter Toertsjynov optreedt als interim-president noemt Janoekovitsj illegaal. De president zegt zijn taken gewoon te blijven vervullen en het land niet te verlaten. Het is onduidelijk of de stemming van gisteren over zijn vertrek legitiem is.

IMF bereid Oekraïne te steunen
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin zijn het met elkaar eens dat Oekraïne snel een stabiele regering nodig heeft. De twee spraken elkaar vanmiddag aan de telefoon.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil Oekraïne helpen als het land daarom vraagt. Dat zei directeur Christine Lagarde van het fonds vandaag in Sydney na de bijeenkomst van de G20.

Lagarde gaf aan dat de hulp niet alleen vanuit 'het humanitaire perspectief, maar ook vanuit economisch perspectief' kan worden geboden. Ze benadrukte dat er economische hervormingen in het land noodzakelijk zijn voordat de internationale gemeenschap helpt, waarmee ze aangaf dat de steun niet zomaar wordt gegeven.


Deel dit artikel