Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Timmermans wil steun aan Egypte van Morsi niet stoppen

Home

Redactie

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken © anp

De 5 miljard steun die de Europese Unie aan Egypte geeft was al eerder toegezegd en wordt dan ook niet bevroren of ingetrokken. Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Onder meer de christelijke partijen en de PVV hebben grote bezwaren tegen de financiële hulp aan het Egypte van president Morsi. Timmermans zei bijzonder bezorgd te zijn over het excessieve geweld in Egypte en het uitblijven van hervormingen, maar de steun wil hij niet stoppen.

"We moeten het land in het spoor van de hervormingen houden'', aldus de bewindsman. Hij vreest dat het land in totale chaos kan vervallen, als de hulp wordt beëindigd.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en SGP'er Elbert Dijkgraaf bestreden de lezing van Timmermans over de reeds beloofde gelden. Volgens hen was de steun wel degelijk bevroren. Uitbetaling zou alleen plaatsvinden als Egypte de mensenrechten zou respecteren en de democratie zou invoeren. VVD'er Han ten Broeke wil dat wordt gekeken naar het staken van de bilaterale hulp.

Op het gebied van mensenrechten blijft Egypte ernstig in gebreke. Voor vrouwen en minderheidsgroeperingen als de kopten lijkt nauwelijks plaats in het Egypte van de Moslim Broederschap. Met de democratie wil het ook nog niet erg vlotten. Althans, niet met de democratie zoals het Westen dat graag ziet. Er zijn verkiezingen geweest, maar dat heeft geleid tot een maatschappij waar alleen plaats is voor de mening van de meerderheid.

De afgelopen dagen vielen er meer dan veertig doden bij rellen tussen demonstranten en Egyptische veiligheidstroepen. De Moslimbroederschap legt de schuld van het escalerende geweld bij de oppositie. "De politieke krachten die hebben opgeroepen tot deze demonstraties, waar ze kennelijk de controle over zijn verloren, zijn verantwoordelijk voor dit bloedvergieten", liet een woordvoerder van de partij weten.

Oppositieleiders wijzen president Morsi en de Moslimbroederschap aan als oorzaak van de crisis. "Door de eisen van de oppositie te negeren, gedraagt Morsi zich net als Moebarak."

Timmermans noemt de situatie in Egypte complex. Zo ziet de minister bij de oppositie een gebrek aan realiteitszin. Die stelt volgens hem soms irreële eisen, zoals het onmiddellijk houden van nieuwe presidentsverkiezingen.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel