Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Timmermans voor duurzamere Europese Unie

Home

Redactie

Juncker (L) en Frans Timmermans in het Europees parlement. Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker kan op 1 november voor 5 jaar aan de slag. © EPA

Een duurzamere Europese Unie en meer samenhang in het beleid. Dat is waar aanstaand Europees Commissaris Frans Timmermans snel voor wil zorgen. Het gaat dan niet alleen om bijvoorbeeld het terugdringen van energieverbruik, maar ook om het scheppen van banen die blijvend iets toevoegen aan de Europese economie.

Timmermans zei dit woensdag in het Europees Parlement nadat de afgevaardigden hadden ingestemd met de nieuwe Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker. Juncker maakte kort voor de stemming bekend dat het takenpakket van Timmermans wordt uitgebreid met Duurzame Ontwikkeling.

Meer samenhang
Het is de bedoeling dat de ex-minister van Buitenlandse Zaken het beleid van andere commissarissen over duurzaamheid gaat coördineren zodat er een duidelijke samenhang ontstaat. Timmermans sprak over een belangrijke verantwoordelijkheid.

Hij bestempelde de commissie-Juncker, die op 1 november begint, als de 'meest politieke commissie, bij mijn weten' in tientallen jaren. Hij verwacht veel debatten met het EU-parlement en in de commissie zelf.

Ook de verhouding met de leiders van de EU-lidstaten zal anders worden. Het voorzitterschap van Juncker is geboren in het Europees Parlement en dat geeft hem een unieke, meer onafhankelijke positie ten opzichte van deze leiders, aldus Timmermans. "Het is de laatste kans om te voorkomen dat de EU-lidstaten de commissie standaard gaan zien als een soort secretariaat, waarbij de hoofdsteden alles bepalen en de commissie het mag uitvoeren."

Extra taak
Timmermans was al verantwoordelijk voor de portefeuilles Betere Regelgeving, Relaties met de Europese instellingen, Rechtsregels en Fundamentele Rechten. Duurzame Ontwikkeling komt daar als extra taak bij. Ook wordt hij de belangrijkste vicevoorzitter. "Media bestempelden hem als mijn rechterhand. Ik hoop dat hij af en toe ook mijn linkerhand zal zijn", grapte Juncker.

Duurzame Ontwikkeling was aanvankelijk aan de Spaanse kandidaat-commissaris Miguel Arias Canete toebedeeld als onderdeel van het takenpakket Milieu en Energie. Maar veel afgevaardigden in het Europees Parlement hadden daar moeite mee wegens de belangen van Canete in de oliesector. Zij achtten dat onverenigbaar.

Juncker voerde nog enkele andere wijzigingen door in zijn team. Zo nam hij de taak Burgerschap af van de nieuwe Hongaarse commissaris Tibor Navracsics nadat afgevaardigden hadden geklaagd over de aantasting van burgerrechten in Hongarije. De Hongaar behoudt Cultuur en Jongerenzaken en krijgt er Sport bij.

Lees verder na de advertentie
De nieuwe Europese Commissie. © anp

Deel dit artikel