Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tilburg stopt met het openbare wifi-netwerk in de binnenstad na privacyfouten

Home

Kristel van Teeffelen

© ANP

De gemeente Tilburg stopt per direct met het openbare wifi-netwerk in de binnenstad. De privacy van gebruikers kan niet worden gewaarborgd, blijkt uit een brief van het college aan de gemeenteraad. Er is inmiddels melding gemaakt van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).  

De fouten stapelden zich op rond het ‘gratis’ wifi-netwerk, dat sinds 2015 in de lucht is en dat volgens de gemeente de binnenstad aantrekkelijker moest maken voor bewoners en bezoekers. Zo werden zogeheten mac-adressen ­– dat zijn unieke codes die telefoons uitzenden op zoek naar wifi – verzameld zonder dat daar altijd op de juiste manier toestemming voor was gekregen. Ook zijn gegevens (mac-adressen in combinatie met ­locatiegegevens) twee jaar lang doorverkocht aan ondernemers in de stad. Dat mag niet zomaar volgens de privacywet. 

Lees verder na de advertentie

Nu blijkt ook dat twee mensen toegang hadden tot de data terwijl dat voor hun werk niet nodig was. En dat de gegevens werden opgeslagen in een cloud die niet voldoet aan de privacyregels. Zo heeft de gemeente, verantwoordelijk voor een goede ­beveiliging van de data, ‘onvoldoende controle’ over hoe de leverancier van die cloud met de privégegevens omgaat.  Een onbevredigende situatie, schrijft het college. En reden om per direct te stoppen met het project. 

De AP liet zich eerder al kritisch uit over wat wifi-tracking wordt ­genoemd. Mensen moeten zich onbespied kunnen bewegen door de openbare ruimte, aldus de privacywaakhond. Wifi-tracking mag alleen in ­uitzonderlijke gevallen. 

Lees ook :

Tilburg blundert weer met de privacy van bezoekers van de binnenstad 

De gemeente Tilburg blijkt opnieuw in de fout te zijn gegaan bij het verzamelen van gegevens over gebruikers van het ‘gratis’ wifi-netwerk in de stad. Informatie van mobiele telefoons werd opgeslagen zonder dat daar altijd op de juiste manier toestemming voor is gekregen.

Gemeenten stoppen met het wifi-tracken van hun winkelpubliek

 Tilburg beëindigde onlangs definitief afspraken met ondernemers om data te delen van bezoekers van de binnenstad. Ook veel andere gemeenten durven ‘wifi-tracking’ niet meer aan.

Moeten we wel zo blij zijn met de slimme stad? 

Veel steden hangen inmiddels vol met sensoren die bijvoorbeeld bijhouden of een parkeerplek bezet is, of die weten dat een vuilcontainer vol is. De beloften van deze ‘smart cities’ zijn groot, maar tegen welke prijs?

Deel dit artikel