Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tijdschema: kerncentrale over negen maanden weer stabiel

Home

EPA

De hoeveelheid radioactiviteit die de kapotte kerncentrale Fukushima I in het noordoosten van Japan uitstoot, wordt over drie maanden minder. Daar zullen onder anderen twee Amerikaanse robots aan werken, meldde zondag de exploitant van de kerncentrale, de Tokio Elektriciteitsmaatschappij (Tepco).

Tepco heeft zondag op aandringen van de Japanse premier Naoto Kan een tijdschema uiteengezet om de toestand in de kerncentrale, die een reeks beschadigde reactoren omvat, in zes tot negen maanden te stabiliseren.

Eerst moeten de reactoren en bassins met gebruikte brandstof tot een stabiel niveau worden gekoeld. Dat kan drie maanden duren. In de daarop volgende periode van drie tot zes maanden moet uiteindelijk de 'losgeslagen' kerncentrale helemaal 'doven'.

De op afstand te bedienen robots gaan zondag al aan het werk en betreden reactor nummer 3 om er metingen te verrichten. Ze zullen later ook naar de reactoren 1 en 2 gaan. De robots kunnen onder meer vaststellen in hoeverre het verantwoord is mensen op het terrein te laten werken.

In de kerncentrale Fukushima I aan de noordoostkust van Japan is de koeling uitgevallen en hebben noodsystemen niet gefunctioneerd na de aardbeving en de tsunami van 11 maart. Het natuurgeweld heeft waarschijnlijk circa 27.000 mensen het leven gekost. De schade bedraagt naar schatting meer dan 200 miljard euro.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft zondag in Tokio beklemtoond dat de Verenigde Staten al het mogelijke doen om Japan te helpen. Haar Japanse collega, Takeaki Matsumoto, sprak dankbaar van ,,de enorme hulp van de VS''. (ANP)

Deel dit artikel