Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tientallen doden bij aanslagen in Nepal

Home

Van onze redactie buitenland

AMSTERDAM - De afgelopen week zijn in Nepal tachtig doden gevallen bij aanslagen door de maoïstische rebellen. Die dreigen nu de verkiezingen te verstoren als de regering de monarchie niet afschaft.

Rebellenleider Prachanda uitte dit dreigement gisteren in een krant. Zijn aanhang ontregelde ondertussen het verkeer in de hoofdstad Kathmandu. Zij eisten de vrijlating van hun gedetineerde kameraden.

Uit angst voor represailles van de steeds roekelozer optredende rebellen gaven chauffeurs en autobezitters gehoor aan de oproep voor de twee dagen durende staking. De scholen gaven hun leerlingen vrij omdat ze niet met de bus naar school konden komen. Alleen de luchtvaart ondervond geen hinder van de staking. Passagiers werden opgehaald in bussen, onder begeleiding van een politie-escorte.

Premier Sher Bahadur Deuba heeft de rebellen tot 13 januari gegeven om hun strijd te beëindigen. Ook als dat niet gebeurt, wil Deuba de - tot nu toe steeds uitgestelde - verkiezingen in april doorzetten. Nepal moet het al twee jaar doen zonder gekozen parlement.

In augustus blokkeerden de rebellen een maand lang de autowegen naar Kathmandu. Zij besloten na oproepen vanuit het zakenleven, van mensenrechtenactivisten en van Nepalese burgers de bezetting op te heffen. Zij eisten de vrijlating van hun medestrijders en een onderzoek naar de dood van enkele rebellen.

Waarnemers bekritiseerden de regering omdat die te weinig zou doen om contact met de rebellen te leggen. Kathmandu beschikt niet over een spoornet en de bevoorrading van de stad geschiedt bijna geheel per vrachtwagen. De prijzen van groente en fruit verdubbelden toen in enkele dagen.

Onderhandelingen tussen de Nepalese autoriteiten en de maoïsten werden vorig jaar afgeblazen nadat Kathmandu een eis over een nieuwe grondwet verwierp.

De maoïstische guerrillastrijd duurt nu acht jaar. Er vielen meer dan 10 000 doden voor het ideaal van een communistische republiek in het hindoe-koninkrijk, dat ingeklemd ligt tussen China en India.

Deel dit artikel