Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tiener-finale in Key Biscayne

Home

KEY BISCAYNE (Reuters) - Anna Koernikova heeft voor de eerste keer in haar loopbaan de finale van een WTA-toernooi bereikt.

De 16-jarige fotogenieke tiener versloeg in Key Biscayne in de halve eindstrijd de Spaanse Aranxta Sanchez-Vicario in drie sets, 3-6 6-1 6-3. In de eindstrijd staat ze tegenover de één jaar oudere Venus Williams, die titelverdedigster Martina Hingis van het hardcourt sloeg, 6-2 5-7 6-2.

Bij de mannen moet Marcelo Rios nog één wedstrijd winnen om de Amerikaan Pete Sampras te onttronen als leider op de wereldranglijst tennis. De Chileen bereikte de eindstrijd van het toernooi in Key Biscayne door de Brit Tim Henman te verslaan (6-2 4-6 6-0). Rios, die twee weken geleden al het toernooi van Indian Wells op zijn naam schreef, kan Sampras aflossen nadat deze maar liefst 102 weken onafgebroken de mondiale nummer één is geweest. De linkshandige Rios bracht met de winst op Henman zijn totaalbalans dit seizoen op 24 overwinningen tegenover slechts drie verliesbeurten.

In de eindstrijd stuit hij op de winnaar van het duel tussen Agassi en Corretja. Agassi verspeelde in 71 minuten geen set aan Jeff Tarango, 6-4 6-3. Het was zijn zevende overwinning op Tarango. Corretja, achtste geplaatst, was 67 minuten in de weer met qualifier Campbell, 6-3 6-1. Campbell, 105e van de wereld, was de eerste qualifier ooit in Key Biscayne die de kwartfinales bereikte.

De aandacht ging donderdag uit naar de glamourgirls in het tennis: Koernikova en Venus Williams. De laatste beroofde Martina Hingis voor de tweede keer dit jaar van een titel. Eerder lukte dat haar in Sydney. In Key Biscayne waren twee Williamsen de Zwitserse nummer één van de wereld te veel. Een ronde eerder ontsnapte Hingis tegen Serena Williams (16) aan verlies door twee matchpunten weg te slaan.

Venus verwierf in de tweede set drie matchpunten en verloor desondanks de set, 5-7. “Ik liet me er niet door uit het veld slaan”, keek ze na haar zege terug. “Ik dacht dat wat Serena een ronde eerder overkwam mij niet mocht gebeuren.” Ze beukte Hingis vanaf de baseline murw in de derde set. Venus komt maandag op de wereldranglijst de top tien binnen. In '97 startte ze haar loopbaan als nummer 204, aan het einde van het jaar stond ze 22e.

Anna Koernikova, 25e van de wereld, maakt maandag een reuzensprong in het klassement. De Russin behaalde tegen Sanchez-Vicario haar vierde opeenvolgende overwinning op een speelster uit de top tien. Na Seles (4), Martinez (9) en Davenport (2) bleef Sanchez-Vicario (8) het antwoord schuldig op haar gevarieerde spel. De Spaanse, die tegen de tweede nederlaag in dit jaar aanliep, sprong in de eerste set het beste om met de winderige condities. Vanaf de tweede set dicteerde Koernikova de wedstrijd.

Davis Cup

Bondscoach Michiel Schapers heeft John van Lottum opgeroepen voor de Daviscupwedstrijd van Nederland tegen België, eind volgende week in Brussel. De pupil van trainer Van Hulst krijgt een plaats in de ploeg omdat Haarhuis met een blessure uit Key Biscayne terugkeerde en Schalken met griep uit Casablanca.

Van Lottum maakt deel uit van de Daviscupselectie van zeven spelers, van wie Schapers het kwartet Siemerink, Schalken, Haarhuis en Eltingh koos voor het duel uit de eerste ronde van de wereldgroep. Krajicek is door aanstaand vaderschap niet beschikbaar. Van Scheppingen viel net als Van Lottum in eerste instantie buiten de ploeg.

Deel dit artikel