Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tienduizenden Limburgers ervaren overlast Awacs

Home

(Novum) - Ongeveer 41 duizend mensen in het oosten van Zuid-Limburg zeggen ernstige hinder te hebben van Awacs-vliegtuigen die vanaf de Navo-basis in het Duitse Geilenkirchen over hun gemeenten vliegen. Dat blijkt volgens L1 uit een concept-gezondheidsbelevingsrapport dat de regionale omroep in handen heeft. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het rapport opgesteld in opdracht van het ministerie van Vrom.

De inwoners van Schinveld hebben veel last van het lawaai van de vliegtuigen die de veiligheid van het luchtruim in de gaten houden. De bossen bij het grensdorp waren al enkele malen het decor van acties. In 2006 gaf de toenmalige minister van Vrom Sybilla Dekker (VVD) toestemming voor de kap van twintig hectare bos. Volgens de Navo moesten bomen worden gekapt om een veilige aanvliegroute te maken voor de Awacs-toestellen.

In juli vorig jaar bepaalde de Raad van State dat de regering geen bomen meer mag kappen. In januari van dit jaar tikte de Raad van State de overheid opnieuw op de vingers. Dekker heeft volgens het hoogste bestuursrechtorgaan ten onrechte een provinciale milieuverordening vernietigd om de kap van bomen mogelijk te maken.

Zo'n 2500 inwoners uit negen gemeenten hebben volgens L1 meegedaan aan de enquête van het RIVM. Vooral inwoners uit de gemeenten Onderbanken, Schinnen en Brunssum zouden veel last te hebben van de toestellen. In Onderbanken zou 64 procent klagen, in Schinveld 72 procent.

Deel dit artikel