Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tien procent homo- of biseksuelen is hiv-positief

Home

(Novum) - Ruim één op de tien homo- of biseksuele mannen in Nederland is hiv-positief. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en Schorer, een organisatie die opkomt voor de gezondheid van homo- en biseksuele mannen en vrouwen in Nederland. Volgens directeur Ferdinand Strijthagen van Schorer onderstreept dit hoe belangrijk aandacht voor de hiv-test is.

Van de ruim vierduizend ondervraagde mannen heeft iets meer dan zestig procent ooit een hiv-test gedaan. Voor de helft is dat minder dan een jaar geleden. In totaal is elf procent hiv-positief. Schorer wil dat het percentage hiv-testen hoger komt te liggen, in de hoop dat mannen die hiv-positief zijn veiliger omgaan met bedpartners.

Het merendeel van de homo- en biseksuele mannen heeft seks met wisselende partners, blijkt uit het onderzoek. Van de ondervraagde homo's had dertig procent in de zes maanden voorafgaand aan het onderzoek onbeschermde seks gehad. Homo's die hiv-positief zijn hebben in ruim 55 procent van de gevallen onbeschermde seks.

Deel dit artikel