Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tien minuten in een kist plaatst het leven in nieuw perspectief

Home

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Duizenden Zuid-Koreanen ondergaan therapeutische nep-uitvaart

De houten doodskisten staan zij aan zij opgesteld. Het licht is gedimd als zestien Zuid-Koreanen gekleed in een witte lijkwade hun kist instappen. Als ze liggen, sluit een symbolische engel des doods - een man met een traditionele Koreaanse hoed en een zwart gewaad - de kist. Na tien minuten duisternis richten de springlevende Koreanen zich weer op. Knipperend met hun ogen en wat bleekjes na de 'dood-ervaring' die Hyowon Healing Center hen gistermiddag bood.

"Ik heb de moed gevonden voor een nieuw leven", zei de 67-jarige Wang Yong-yo snikkend tegen persbureau AP. "Ik dacht aan mijn overleden moeder, ze was zo mooi en vrijgevig." Ook Kwon Dae-jung was emotioneel na zijn 'uitvaart'. "Ik ben verdrietig. En ik schaam me omdat ik een feestje op de kleuterschool van mijn dochter heb gemist."

Sinds het einde van 2012 biedt het centrum deze nep-uitvaarten. Sindsdien lagen al meer dan 15.000 Zuid-Koreanen in een kist. Van tieners tot ouderen, de drang om te weten hoe de dood voelt en om het leven in een nieuw perspectief te plaatsen blijkt groot. Zuid-Korea kent een van de hoogste zelfmoordcijfers ter wereld. Volgens velen is de druk op studerende en werkende jongeren daar schuldig aan.

Bewust nadenken over de dood zou die druk verminderen. Om de ervaring zo echt mogelijk te maken, luisteren de deelnemers eerst naar een lezing over het leven en de dood, kijken zij een documentaire waarin een uitbehandelde vrouw afscheid neemt en schrijven zij ten slotte hun eigen testament. Pas dan gaat het deksel op de kist.

Deel dit artikel