Tien geboden

home

J. Sueters

Voltaire schreef ooit: ,,Als God niet bestond moest men hem uitvinden.'' Harry de Winter zegt in de Tien Geboden: ,,Als God bestaat is hij een klootzak'', (de Verdieping, 10 november).

Niet behorend tot dat deel der mensheid dat God te vuur en te zwaard wil verdedigen -gelet op datgeen dat ook het zich christelijk noemende deel in naam van God heeft uitgevoerd en zal blijven uitvoeren- desondanks toch een reactie op De Winter. Wanneer hij in het eerste gebod 'Gij zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben', zegt dat hij schijt heeft aan iemand die oorlogen laat gebeuren, moet ik opmerken dat niet God die oorlogen laat gebeuren, maar wij mensen. De oorzaken daarvan zijn legio. In ieder geval speelt egoïsme daarin altijd een grote rol. Ook geldt dat mensen die veel macht hebben steeds meer macht willen.

Ten slotte wil ik nog opmerken dat, wanneer de tien geboden er niet geweest zouden zijn het 'rommeltje', waarover De Winter in het interview spreekt, nog veel groter zou zijn. Het moeilijke van die geboden -en dat geldt ook voor veel andere wetten- is dat het vaak moeilijk is om er naar te leven. Zolang verondersteld mag worden dat de mens van God verstand heeft gekregen en daardoor het verschil tussen goed en kwaad kent, zolang kan men God verantwoordelijk stellen voor oorlogen door mensen gevoerd.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie