Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tien geboden

Home

J. Sueters

Voltaire schreef ooit: ,,Als God niet bestond moest men hem uitvinden.'' Harry de Winter zegt in de Tien Geboden: ,,Als God bestaat is hij een klootzak'', (de Verdieping, 10 november).

Niet behorend tot dat deel der mensheid dat God te vuur en te zwaard wil verdedigen -gelet op datgeen dat ook het zich christelijk noemende deel in naam van God heeft uitgevoerd en zal blijven uitvoeren- desondanks toch een reactie op De Winter. Wanneer hij in het eerste gebod 'Gij zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben', zegt dat hij schijt heeft aan iemand die oorlogen laat gebeuren, moet ik opmerken dat niet God die oorlogen laat gebeuren, maar wij mensen. De oorzaken daarvan zijn legio. In ieder geval speelt egoïsme daarin altijd een grote rol. Ook geldt dat mensen die veel macht hebben steeds meer macht willen.

Ten slotte wil ik nog opmerken dat, wanneer de tien geboden er niet geweest zouden zijn het 'rommeltje', waarover De Winter in het interview spreekt, nog veel groter zou zijn. Het moeilijke van die geboden -en dat geldt ook voor veel andere wetten- is dat het vaak moeilijk is om er naar te leven. Zolang verondersteld mag worden dat de mens van God verstand heeft gekregen en daardoor het verschil tussen goed en kwaad kent, zolang kan men God verantwoordelijk stellen voor oorlogen door mensen gevoerd.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie