Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tichelaar vreest voor leiderschap Wouter Bos

Home

Van onze redactie politiek

den haag – PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar vreest oproer in zijn partij, waarbij het leiderschap van Wouter Bos in gevaar kan komen. Het wegsturen van Bos als partijleider lost niets op, waarschuwt Tichelaar in een interview dat deze week verschijnt in het maandblad Opzij. De fractieleider in de Tweede Kamer, die mee onderhandelde in de kabinetsformatie zegt daarin: „Ik ben daar niet gerust over. Eerlijk gezegd nogal somber. Dat geldt voor de hele situatie in de PvdA van dit moment. De bestuurscrisis, waardoor we nu met een interim-bestuur opereren, is ook erg lastig. Wie moet zich op het najaarscongres verantwoorden voor de verkiezingsnederlaag? Wouter Bos.”

Ruim een maand geleden stapte het complete PvdA-partijbestuur op na ruzie over vernieuwingsplannen van voorzitter Michiel van Hulten. Voor de zomer verschijnt een naar verwachting kritisch rapport over de afgelopen verkiezingsnederlaag en de koers van de PvdA, van de hand van Ruud Vreeman, burgemeester van Tilburg. Komend najaar geven de leden daar op een congres een oordeel over. Tichelaar: „Ik hoop van ganser harte dat zich daar geen richtingenstrijd ontwikkelt over de koers van de partij die men denkt te kunnen oplossen door Wouters vertrek als partijleider te eisen. Zogenaamd schoon schip maken door één persoon weg te sturen, dat lost niets op.” Volgens Tichelaar wordt door zo’n besluit alleen maar de positie van Wouter Bos in het kabinet verzwakt.

Zou een leiderschapcrisis in de PvdA uitlopen op een kabinetscrisis en nieuwe verkiezingen, dan is de partij daar ook niet bij gebaat. „Daar zit de PvdA al helemaal niet op te wachten, want zo goed staan we er niet voor in de peilingen.” Zelf zal Tichelaar geen gehoor geven aan oproepen uit zijn partij om het politiek leiderschap van Bos over te nemen. „Nu niet en over vier jaar niet.”

Deel dit artikel