Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Thailand / Militante groepen zaaien angst

Home

Minka Nijhuis, Yala en Zuid-Thailand

In het zuiden van Thailand overheersen geweld en angst. „Militante moslims proberen de sociale structuur kapot te maken.”

Halim Alimanak wrijft voortdurend over zijn lege oogkas. Met bedeesde stem vertelt de 21-jarige moslim hoe hij op 9 april in het dorp Ban Pakdi door een boeddhistische burgerwacht werd neergeschoten. Hij liep mee in de rouwstoet voor een moslimpoliticus die eerder die dag onder onduidelijke omstandigheden was omgekomen. „Ik zag hoe een van de burgerwachten zijn geweer op mij richtte. Daarna werd het donker.”

Een van de drie kogels uit het jachtgeweer had zijn oog doorboord, een ander zit nog steeds in zijn hoofd omdat het te riskant is om te opereren. Bij de schietpartij kwamen vier studenten om en behalve Alimanak raakten ook nog vier anderen gewond. Tot nog toe zijn er geen arrestaties verricht.

Het uitbreiden van burgerwachten is een van de maatregelen van de regering van Surayud Chulalont om het geweld in de drie overwegend islamitische provincies in zuidelijk Thailand onder controle te krijgen. Aanvankelijk voerde de regering, die na de staatsgreep van afgelopen september aan de macht kwam, een meer verzoenende politiek. Die benadering stond haaks op de harde militaire aanpak van premier Thaksin die door de coup was afgezet.

Maar het momentum van het nieuwe beleid vertraagde vanwege weerstand in hoge politieke gelederen. Ondertussen intensiveerden militante islamitische cellen hun aanslagen en andere moordpartijen en hun methoden werden gruwelijker.

Boeddhistische burgers, ambtenaren, soldaten en politieagenten, maar ook gematigde moslims of moslims die voor de overheid werken, zijn het slachtoffer. Toen begin dit jaar een serie gecoördineerde bomaanslagen plaatsvond, nam de publieke en politieke druk op de regering voor een hardere aanpak toe. Sindsdien werden er in vrijwel alle dorpen burgermilities opgezet, in totaal ongeveer drieduizend man.

Luitenant-colonel Thanongsak Tannarat is commandant van de elitetroepen die de burgerwachten trainen. De bevolking heeft het recht zich te verdedigen, vindt hij. Aanvankelijk houdt de militair die voor een deel in de Verenigde Staten werd opgeleid, een positief verhaal. Maar gaandeweg schemert de twijfel door.

Hij geeft toe dat het leger niet alleen in afgelegen gebieden, maar ook over een aantal wegen de controle kwijt is. „We kunnen niet op elke vierkante meter een militair neerzetten.” Hij is ook verantwoordelijk voor het programma dat onder de bevolking hearts and minds moet winnen. „Het is moeilijk. Als we overdag contact met de dorpsbewoners hebben, worden ze ’s nachts bedreigd door militanten.”

In het dorp Kok Riang zit voormalig dorpshoofd Nam verzenuwd op zijn bamboe vlonder. Meer dan nietszeggende woorden wil hij niet kwijt. Ook als er een viertal pantserwagens over de verlaten weg voorbijkomen, houdt hij vol dat er in het dorp waar boeddhisten de meerderheid vormen, niets aan de hand is. Pas na een tijdje laat hij de kleine post zien waar ’s avonds milities de wacht houden. „Zodra het donker wordt, blijven de andere burgers binnen”, zegt hij.

Een lege weg leidt naar het nabijgelegen dorp Ban Goo Roh waar alleen moslims wonen. „Er is geen contact meer tussen de beide dorpen”, zegt een van de twee mannen die in een huis zitten te praten. Ze willen anoniem blijven. Volgens hen komt het ook tussen oude vrienden niet verder meer dan een terloops hallo.

Het is zeker een tendens dat boeddhisten en moslims verder van elkaar verwijderd raken en veel boeddhisten gaan al weg uit het gebied, zegt Sunai Phasuk, onderzoeker voor de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

„Militante groepen willen de sociale structuur kapotmaken. Ze houden bewust hun identiteit en hun eisen onbekend om zo veel mogelijk angst en onderling wantrouwen te zaaien. Zo hebben ze straks wat ze willen: een islamitische staat.”

Deel dit artikel