Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Texas wil zwakbegaafde executeren

Home

Een 'dodenkamer' in Texas, waar ter dood veroordeelden een dodelijke injectie krijgen toegediend. © AFP

Tenzij het Hooggerechtshof nog tussenbeide komt, zal in Texas komende nacht een zwakbegaafde man ter dood worden gebracht. Volgens critici in binnen- en buitenland is dat in strijd met uitspraken van dat Hof.

Marvin Wilson, die volgens een test uit 2004 behept is met een IQ van 61, zit al twintig jaar in de dodencel. Hij werd in 1992 veroordeeld voor de moord op Jerry Williams, een informant van de politie die hem zou hebben aangegeven voor cocaïnebezit.

Tijdens zijn rechtszaak hadden zijn advocaten gemakkelijk kunnen aanvoeren dat hun cliënt zwakbegaafd was. Volgens zijn familie had Wilson als kind de grootste moeite met eenvoudige dingen als het strikken van zijn veters, het tellen van geld en het maaien van het gras. Op de lagere school kreeg hij niets voor elkaar. Toen hij in de 20 was en al vader geworden, zoog hij nog op zijn duim. Maar de advocaten vreesden dat de jury een moordenaar met zo weinig verstandelijke vermogens nog gevaarlijker zou vinden, en nog sneller tot de doodstraf zou besluiten.

Toen dat vonnis toch geveld was, werd de geestelijke gesteldheid van Wilson opeens wel belangrijk, en helemaal toen het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2002 oordeelde dat het ter dood brengen van een geestelijk gehandicapte niet mocht. Het hof bespeurde een consensus in de Amerikaanse samenleving dat dit een straf was van de categorie 'wreed en ongewoon' die de grondwet verbiedt.

Maar het hof liet het aan de afzonderlijke staten over, te bepalen wanneer iemand te 'achterlijk' is om ter dood te worden gebracht. En daarmee werd volgens Lee Kovarsky, de huidige verdediger van Wilson en hoogleraar aan de universiteit van Maryland, de uitspraak compleet uitgehold. Zo legde de staat Georgia in een wet vast dat de geestelijke handicap 'boven alle twijfel verheven' moet zijn. In Texas werd geen wet aangenomen: de rechters bepalen.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie