Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Terug naar toen er nog vissen door het beeldscherm zwommen

Home

Sandra Kooke

Visjes als screensaver © Thinkstock

Ooit goed gekeken naar de bijzondere patronen die bij de screensaver vanzelf op het scherm komen? De Nederlands-Braziliaanse kunstenaar Rafaël Rozendaal (36) uit New York wel.

En om de aandacht te vestigen op deze creaties van veelal anonieme makers heeft hij er een tentoonstelling van gemaakt, nu te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. 26 hoogtepunten uit de geschiedenis van de screensaver -bewegende vissen in een aquarium, schuine strepen met regendruppels, vliegende broodroosters en abstracte patronen - zijn daar te bewonderen.

Lees verder na de advertentie
Met een computer kun je veel meer doen dan met film, zoals interactie toevoegen en een spel maken

Rafaël Rozendaal

Rozendaal is gefascineerd door de computer als medium voor bewegend beeld. “Met een computer kun je veel meer doen dan met film, zoals interactie toevoegen en een spel maken. Maar het mooie van de screensaver is dat zijn enige functie is dat hij kan bewegen.”

Inbranden

De screensaver ontstond in de jaren tachtig, omdat een stilstaand computerscherm kon ‘inbranden’. Om dat te voorkomen moest het beeld veranderen als je enige tijd niet aan het werk was. De eerste screensaver, uit 1983, was zwart. Daarna gingen programmeurs bewegende beelden bedenken. Rozendaal: “Het was een klusje voor de vrijdagmiddag. Lekker ontspannen, zonder pretenties. Dat paste bij de functie van de screensaver, die hoorde bij een moment van ontspanning, als je even een kop thee ging drinken. Veel mensen zeiden toen: de screensaver is het enige leuke op mijn computer.”

Bij de platte beeldschermen van tegenwoordig is inbranden niet meer mogelijk. Maar we kennen de beelden uit de jaren negentig nog wel. Rozendaal: “Ze zitten in ons collectieve geheugen. Daarom verdienen de makers deze tentoonstelling als eerbetoon.”

Deel dit artikel

Met een computer kun je veel meer doen dan met film, zoals interactie toevoegen en een spel maken

Rafaël Rozendaal