Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Terreurvrouw is goede teamspeler

Home

Ghassan Dahhan en redactie buitenland

Vrouwen gekleed in een nikab passeren in de door IS gecontroleerde Syrische stad Raqqa een billboard: 'Wij zullen overwinnen, ondanks de internationale coalitie.' © afp

Vrouwen spelen een cruciale rol in terreurnetwerken. Dat beweren twee Amerikaanse onderzoekers, Pedro Manrique en Zhenfeng Cao, van de Universiteit van Miami in een rapport dat onlangs verscheen. Zij willen een hardnekkig misverstand de wereld uithelpen: dat vrouwen onnozele meelopers zouden zijn.

Tot op de dag van vandaag worden terrorisme en gewapend verzet in verband gebracht met mannen. Over de rol van vrouwen wordt vaak laatdunkend gedaan. Zo beweerde de bekende CNN-journalist Carol Costello nog vorig jaar dat IS-strijders westerse moslima's naar het zelfverklaarde kalifaat proberen te lokken door foto's van kittens en Nutella te delen op sociale media.

De onderzoekers stellen dat vrouwelijke terroristen juist heel goed weten waar ze mee bezig zijn. Manrique en Cao onderzochten de communicatienetwerken en logistiek van IS en de Noord-Ierse afscheidingsbeweging Ira.

Centrale rol
Zij constateren dat vrouwelijke terroristen gemiddeld met meer leden in contact staan dan hun mannelijke collega's. Zij spelen daarom een meer 'centrale rol' in de verspreiding van propagandamateriaal, zoals video- en audiofragmenten, maar ook bij het doorsluizen van geld en ander materieel en - cruciaal - opdrachten aan mensen die een aanslag moeten plegen. Zonder vrouwen zouden al die spullen en propaganda hun eindbestemming niet (of minder snel) bereiken.

Lees verder na de advertentie

Hieruit zou volgens de onderzoekers moeten blijken dat vrouwen betere teamspelers zijn, een eigenschap die terreurnetwerken, net als gewone organisaties, veel voordelen biedt. Terreurbewegingen met veel vrouwen zijn daarom succesvoller en een langer leven beschoren, aldus de onderzoekers.

Al is het zo dat de meerderheid van de terroristen man is, het is nooit zo geweest dat terreurbewegingen louter uit mannen bestonden. De Russische terreurbeweging Narodnaja Volja, opgericht in 1879, bestond voor een derde uit vrouwen. Bij de Colombiaanse rebellenbeweging Farc, waar de Nederlandse Tanja Nijmeijer zit, is tussen de 20 en 40 procent vrouw. Ook in de Algerijnse Oorlog (1954-1962) tussen de Franse koloniale macht en de Algerijnse onafhankelijkheidsbeweging FLN waren veel vrouwen betrokken in het clandestiene netwerk van de FLN. Uit documenten, die na de onafhankelijkheid werden vrijgegeven door de Algerijnse regering, bleek dat er minstens 11.000 Algerijnse vrouwen bij de FLN hadden gezeten.

Ter­reur­be­we­gin­gen met veel vrouwen zijn succesvoller en een langer leven beschoren, aldus onderzoekers.

Vooroordeel
Wat niet in het onderzoek naar voren komt, is dat terreurorganisaties in het algemeen niet alleen baat hebben bij vrouwen als netwerkers en propagandisten, maar ook bij vrouwelijke strijders. Zij vallen minder op, door het vooroordeel dat over hen bestaat. De meeste overheidsdiensten zijn namelijk vooral op hun hoede voor mannen van tussen de 16 en 45 jaar. Vrouwen weten vaak te ontsnappen aan de aandacht van overheidsdiensten, krijgen vaak het voordeel van de twijfel bij politiecontroles, vooral in landen waar het fouilleren en het ondervragen van vrouwen als uiterst ongepast wordt beschouwd.

Onder meer de Koerdische afscheidingsbeweging PKK en Tsjetsjeense jihadisten zijn zich hiervan goed bewust en zetten daarom vaak vrouwelijke zelfmoordterroristen in. De oorzaak van het vrouwelijke 'succes' in terreurbewegingen kan dus zowel liggen aan de 'blinde vlek' van hun tegenstanders als aan hun sociale kwaliteiten. Of aan beide.

Vrouwen weten vaak te ontsnappen aan de aandacht van over­heids­dien­sten.

Methode
Stel, A is een terroristenleider die een opdracht wil versturen aan een lid van de organisatie. De boodschap bevat belangrijke instructies voor het uitvoeren van een aanslag. Het lid dat de aanslag moet plegen is E.Om de boodschap over te brengen zonder op te vallen gebruikt A meerdere tussenpersonen. Hij brengt de boodschap over naar B, die E benadert via C en D. Dat is een veelgebruikte methode om risico's te spreiden. Wanneer C of D tegen de lamp loopt, kan de ander altijd nog de boodschap bij E bezorgen. Zij zijn inwisselbaar, maar B is dat niet. Zij is essentieel. Uit het onderzoek van Manrique en Cao blijkt dat vrouwen vaker de sleutelrol van B vervullen dan mannen.

© TrouwHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie
Ter­reur­be­we­gin­gen met veel vrouwen zijn succesvoller en een langer leven beschoren, aldus onderzoekers.

Vrouwen weten vaak te ontsnappen aan de aandacht van over­heids­dien­sten.