Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Terreurverdachte Sabir K. aangehouden voor uitlevering aan VS

Home

redactie

De advocaat van Sabir K., Andre Seebregts (R), neemt in december 2013 het dossier ter hand van de Nederlandse terreurverdachte in de rechtbank van Den Haag. © ANP

De Nederlands-Pakistaanse terreurverdachte Sabir K. is gisteravond aangehouden in Den Haag om te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt.

K.'s advocaat André Seebregts reageert vol onbegrip op de aanhouding en op de wijze waarop die is uitgevoerd. 'Hij werd door een arrestatieteam opgepakt en kreeg een doorgeladen vuurwapen tegen zijn hoofd', vertelt hij. 'Dat terwijl Sabir al langere tijd weer vrij was en die periode geen enkel probleem heeft opgeleverd. Toen ik hem zag, had hij een papieren pak aan en zaten zijn boeien veel te strak.'

Sabir K. wordt door de VS verdacht van terroristische activiteiten tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan. Hij zou voor de terreurgroep al-Qaeda aanslagen hebben beraamd, luidt de beschuldiging.

Lees verder na de advertentie
Hij werd door een arrestatieteam opgepakt en kreeg een doorgeladen vuurwapen tegen zijn hoofd.

André Seebregts, de advocaat van Sabir K.

Uitlevering verboden

De uitlevering van Sabir K. aan de Verenigde Staten is vorig jaar nog verboden door het gerechtshof in Den Haag. Er is te veel onzekerheid blijven bestaan over betrokkenheid van de Amerikanen bij de foltering van K. in Pakistan, bepaalde het hof. Nederland had daar geen navraag naar gedaan. De Hoge Raad bevestigde dit besluit.

Volgens het OM heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie vorige maand in een brief tegengesproken dat de VS betrokken zijn geweest bij de aanhouding van Sabir K. in Pakistan. Volgens minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is daarmee het bezwaar tegen de uitlevering weggenomen.

Seebregts benadrukt dat dit niet het geval is. Deze kwestie is volgens hem al uitgeprocedeerd. 'Men kan niet zomaar het oordeel van het hof opzij zetten.' Daarom spant hij snel een kort geding aan tegen dit besluit van de minister. Ook gaat de raadsman zich tot de rechtbank in Rotterdam richten met het verzoek om K. zo snel mogelijk vrij te laten.

Het gerechtshof merkte eerder op dat de VS Nederland al om uitlevering hadden gevraagd, lang voordat K. vanuit Pakistan naar Nederland werd overgebracht. De hele gang van zaken kon er volgens het hof op wijzen dat Pakistan K. naar Nederland heeft getransporteerd om zijn uitlevering naar de VS te bewerkstelligen.

Deze kwestie is al uit­ge­pro­ce­deerd. Men kan niet zomaar het oordeel van het hof opzij zetten.

Zelfmoordaanslag

De Amerikanen denken dat K. in 2010 een plan smeedde voor een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse basis in de Afghaanse provincie Kunar. In de buurt van dat kamp zou hij ook enkele jaren eerder mortiergranaten hebben verstopt om een aanval te kunnen uitvoeren. Dat staat in de nog niet openbaar gemaakte aanklacht tegen K. van de jury van de federale rechtbank in New York. Dit vertrouwelijke document is in het bezit van het ANP.

Kunar was volgens Amerikaanse terreurdeskundigen een berucht bolwerk van al-Qaeda en de Taliban en een schuilplaats voor veel leiders van de gevreesde terreurorganisaties. De VS leden er gevoelige verliezen.

De VS verdenken Sabir K. ook van het leveren van wapens en strijders voor al-Qaeda. Verder wordt hij beschuldigd van wapenbezit bedoeld om aanslagen op Amerikaanse militairen te plegen.

Uit het document blijkt niet welk concreet bewijs de Amerikaanse autoriteiten tegen Younis de Nederlander, zoals de Amerikanen hem ook wel noemen, hebben.

Amerikaanse militair in de Afghaanse provincie Kunar. © REUTERS

Deel dit artikel

Hij werd door een arrestatieteam opgepakt en kreeg een doorgeladen vuurwapen tegen zijn hoofd.

André Seebregts, de advocaat van Sabir K.

Deze kwestie is al uit­ge­pro­ce­deerd. Men kan niet zomaar het oordeel van het hof opzij zetten.