Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Terreurverdachte Abrini bekent 'man met hoedje' te zijn

Home

Redactie

Deze foto van Abrini werd in november verspreid door de Belgische federale politie. © Politie België

Terreurverdachte Mohammed Abrini (31) heeft bekend dat hij de derde man was die aanwezig was bij de aanslag op de Belgische nationale luchthaven bij Zaventem. Hij werd bekend als 'de man met het hoedje', die na de bloedige aanslag spoorloos verdween. Dat heeft het federaal parket in Brussel vandaag meegedeeld.

Volgens justitie in Brussel is Abrini tijdens zijn verhoren geconfronteerd met de onderzoeken door deskundigen en heeft hij vervolgens 'zijn aanwezigheid bij de feiten toegegeven'. De verdachte heeft verklaard dat hij het bomvest dat hij in de luchthaven droeg later in een vuilnisbak heeft gegooid en het hoedje heeft doorverkocht, aldus het pakket.

Mohamed Abrini werd gisteren gearresteerd na een politieactie in de Brusselse gemeente Anderlecht. Hij was een van de zes terreurverdachten die op diverse plaatsen werden opgepakt. Twee van hen zijn inmiddels weer vrijgelaten.

Een van de andere opgepakte verdachten, Osama K., zou in een metrostation in Brussel kort contact hebben gehad met de terrorist die zich later opblies in metrostation Maalbeek. De overige twee verdachten Hervé B.M. en Bilal E.M. worden beschuldigd van het helpen van Abrini en K. De mannen worden beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie en medeplichtigheid aan terroristische moorden.

Man met hoedje
Van de tot nu toe onbekende man met lichte regenjas en hoed was bekend dat hij de zwaarste bom bij zich had tijdens de aanslagen in Brussel. Hij vertrok zonder de bom af te steken. Vlak voor de komst van de ontruiminigsdienst ontplofte de bom alsnog, maar daarbij raakte niemand gewond.

Het Belgisch Openbaar Ministerie gaf donderdag een video vrij met de beelden en de route die de terreurverdachte op 22 maart aflegde. Beveiligingscamera's legden vast hoe hij de vertrekhal uitliep en zich via het dorp Zaventem naar Brussel spoedde. Het spoor liep bijna twee uur later dood nadat hij werd gefilmd op een kilometer afstand van metrostation Maalbeek, waar toen al de tweede aanslag had plaatsgevonden.

(Tekst loopt door onder video)

Lees verder na de advertentie
Salah Abdeslam (L) en Mohamed Abrini (R) op bewakingsbeelden die in november 2015 werden opgenomen bij een tankstation in Ressons, ten noorden van Parijs. © afp

Brussels

Internationaal gezocht
Abrini wordt tevens verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs op 13 november vorig jaar en werd sinds die tijd internationaal gezocht. Zijn vingerafdrukken zijn gevonden in de schuilplaatsen van de terroristen in Schaarbeek en Vorst, alsmede in de Renault Clio die werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs.

Op 11 november - twee dagen voor de aanslagen in Parijs - werd hij gefilmd met Salah Abdeslam, de terrorist die na de aanslagen naar Brussel vluchtte en vier maanden later werd opgepakt. Abrini zat toen achter het stuur van de Renault Clio.

Abrini, die de Belgische nationaliteit heeft, zat eerder in de gevangenis voor een gewapende overval. Volgens de VRT is zijn broer Souleymane naar Syrië getrokken en daar omgekomen. Zelf zou Abrini vorig jaar juni naar Turkije zijn gereisd. Of ook hij in Syrië is geweest, is niet duidelijk.

Dit bericht wordt aangevuld.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel