Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Telescooppaneel verdubbelt de stroom

Home

Vincent Dekker

Een spiegel concentreert het licht op een paar zeer goede zonnecellen. © Blake Coughenour, UA
Weblog

Zonnepanelen die er uitzien als een telescoop om sterren te onderzoeken maar in plaats daarvan twee keer zoveel stroom uit het zonlicht halen. Dat is wat ze aan de universiteit van Arizona hebben ontwikkeld.

Wie zonnepanelen op een dak al lelijk vindt, zal hier helemaal niets van willen weten. Maar een beetje uit het zicht, boven op een hoog dak van bijvoorbeeld een flatgebouw... 'Telescooppanelen' zouden daar best eens een plek kunnen gaan veroveren.

Lees verder na de advertentie

Het systeem werkt met grote gebogen spiegels die het zonlicht concentreren op een bus die er middenvoor hangt. Daarin zit een lens die het licht weer heel gelijkmatig verspreidt over een klein aantal zonnecellen daarachter.
Omdat het maar om relatief weinig zonnecellen gaat, kunnen die van de hoogste kwaliteit zijn, ruimtevaartkwaliteit, zonder dat dit de kosten uit de hand doet lopen.
Vergeleken met gewone panelen is maar één duizendste van het aantal zonnecellen nodig. Die zijn weliswaar per stuk 100 keer duurder dan de commerciële cellen, maar kosten dan samen dus toch nog slechts 10 procent van wat de cellen voor standaardpanelen kosten.

De hele constructie is draaibaar en volgt automatisch de baan van de zon. Van zonsopgang tot zonsondergang wordt zo de maximale stroomopbrengst gerealiseerd. Al met al moet een telescooppaneel twee keer zoveel stroom gaan produceren als vergelijkbare traditionele zonnepanelen.

De ontwikkelaars van de Universiteit van Arizona denken dat ze de prijs van zonnestroom weer een flink stuk lager kunnen krijgen met hun uitvinding. Ze voorzien dat hun panelen vooral zullen worden toegepast bij grote zonneparken, in de woestijn bijvoorbeeld. Met het oog op die toepassingen hebben ze al een bedrijf opgericht, REhnu, dat de technologie aan de man moet brengen.

Behoefte aan meer energienieuws? Volg me ook bij Twitter via @VincentDekker4.

Er zijn maar heel weinig zonnecellen nodig bij een telescooppaneel. © REhnuHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie