Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Telekabel/UPC lijft ook Combivisie in

Home

Van onze redactie economie HELMOND - Kabelexploitant Combivisie is gisteren verkocht aan United Pan-Europe Communications (UPC). Het Amerikaanse UPC, waarin Philips tot voor kort grootaandeelhouder was, is al eigenaar van kabelnetten in Amsterdam en Eindhoven.

Combivisie heeft 140 000 aansluitingen in Zuidoost-Brabant, die met de UPC-abonnees in Eindhoven worden samengevoegd in het nieuwe bedrijf Telekabel Brabant. Telekabel heeft straks 225 000 aansluitingen.

UPC wil komend voorjaar gebruik van Internet via de kabel in bijna heel Zuidoost-Brabant introduceren. Bijna het hele netwerk is er al technisch geschikt voor. In het najaar wil het nieuwe Telekabel telefonie via de kabel invoeren. Telekabel denkt regionale telefoongesprekken voor de helft van de huidige tarieven te kunnen aanbieden.

Vorige maand maakte UPC bekend te willen samengaan met de Gelderse kabelmaatschappij NUON in United Telekabel Holding (UTH). Daarmee onstaat de grootste kabelexploitant van Nederland, met 1,3 miljoen klanten. Daar komen nu dus nog de nieuwe abonnees van combivisie bij.

UTH is voor 51 procent in handen van het Amerikaanse UIH, dat tot voor kort samenwerkte met Philips. De nieuwe topman C. Boonstra van Philips vindt kabelmaatschappijen echter geen kernactiviteit en heeft zijn belang aan UIH verkocht.

Ook de op één na grootste kabelmaatschappij van Nederland, Casema, komt binnenkort in buitenlandse handen.

Koninklijke PTT Nederland (KPN) verkoopt Casema aan France Télécom. Ook Casema zal telefonie en internet via de kabel mogelijk willen maken. Nu de twee grootste kabelnetten van Nederland niet in één hand zijn gekomen, zal dat de concurrentie voor PTT Telecom vooralsnog enigszins beperken.

Deel dit artikel