Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Telefoongids neemt Gouden Gids over

Home

(Novum/Dow Jones) - De Telefoongids en de Gouden Gids gaan samen verder. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) keurde de overname van Gouden Gids door De Telefoongids goed, maakte de toezichthouder vrijdag bekend.

In maart wilde de kartelwaakhond de overname nog verder onderzoeken, nadat een eerste onderzoek had aangetoond dat de aankoop de concurrentie op de markten voor het aanbieden van advertentieruimte kon belemmeren. De NMa ziet na uitgebreid onderzoek nu echter geen belemmeringen voor de overname, omdat de huidige onderlinge concurrentie tussen beide gidsen beperkt is.

Volgens de mededingingsautoriteit zijn er weinig adverteerders die zeggen over te stappen naar de andere gids wanneer bijvoorbeeld de prijzen worden verhoogd. Ook het aantal adverteerders dat daadwerkelijk is overgestapt naar de andere gids bij prijsverhogingen in het verleden, is laag.

Bovendien geeft een aanzienlijk deel van de adverteerders aan dat zij bij een prijsverhoging overwegen over te stappen naar andere (online) media of helemaal stoppen met adverteren in de gidsen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het gebruik van papieren gidsen de laatste jaren aanzienlijk is gedaald doordat gebruikers vaker kiezen voor online zoekalternatieven. De NMa verwacht dat adverteerders de gebruikers op termijn zullen volgen.

Volgens de toezichthouder is er een kleine groep adverteerders die nadeel zou kunnen ondervinden van de overname. "De groep die er door de overname op achteruit gaat, is evenwel kleiner dan de groep die erop vooruit zal gaan", zegt bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch.

In december vorig jaar maakte European Directories, uitgever van onder meer De Telefoongids, bekend de Nederlandse activiteiten van branchegenoot Truvo over te willen nemen. Truvo is eigenaar van de Gouden Gids. European Directories stelde toen spoedig goedkeuring te verwachten van de NMa en hield rekening met een procedure van zo'n dertien weken zonder 'grote hobbels'.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie