Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Teken, voor het Europese leger!

Home

Iulia Badea Guéritée en Franse journaliste. Als geboren Roemeense werkt zij bij de Roemeense versie van Presseurop.eu.

Franse soldaten van een Europese trainingsmissie in Mali tonen hun Malinese collega's hun vaardigheden. © REUTERS

"Word beroeps in het Europese leger! Stuur uw sollicitatie naar dit e-mailadres of per post naar..."

Deze slogan kunnen we nog niet lezen op posters in de metro van Berlijn, Rome, Warschau of Madrid. Maar als de EU haar eigen leger zou hebben, zou ze de voornaamste wervende organisatie van het continent kunnen worden en daarmee ook een belangrijke banenmachine, met zowel een direct als een indirect werkgelegenheidseffect.

Het idee is niet nieuw en er zijn ook al diverse initiatieven in deze richting gesneuveld, te beginnen met het project van een Europese Gemeenschap van Defensie, dus die zouden een nieuw project op dit vlak al hebben moeten ontmoedigen.

Toch verschijnt het onderwerp weer op de agenda, nu er opnieuw alarm is geslagen vanwege terroristische acties door Al-Qaida en met het oog op de naderende bijeenkomst van de Europese Raad in december, die grotendeels in het teken zal staan van de Europese defensie. Onze Amerikaanse bondgenoot laat geen gelegenheid onbenut om Europeanen aan hun verantwoordelijkheden te herinneren, zoals The Christian Science Monitor onlangs nog schreef: "Washington vraagt steeds indringender aan Europa om niet alleen zichzelf te beschermen, maar belangrijker nog, ook de gebieden rondom de Sahel, in Noord-Afrika en bepaalde delen van het Midden-Oosten."

Het is zelfs van wezenlijk belang voor het verwezenlijken van "een Europese identiteit en geloofwaardigheid", benadrukt Adevarul, op het moment dat andere landen "bijna overal barrières opwerpen" tegen terroristische aanvallen.

Kennelijk was het Europees Parlement deze mening al in 2009 toegedaan, toen het de wens uitte om een gemeenschappelijke Europese defensiemacht op te zetten onder de naam SAFE - Synchronized Armed Forces Europe.

De invoering van een pan-Europese militaire dienstplicht zou bovendien de mogelijkheid bieden om de onderlinge banden tussen Europeanen weer aan te halen die door de crisis losser zijn geworden. En als het nog een keer fout moet gaan, dan is er nog altijd het alternatief van de dienstplicht, zoals voorgesteld door de Duitse socioloog Ulrich Beck in een recent interview met Philosophie Magazine.

"Een Duitser die een jaar doorbrengt in Griekenland dat door een torenhoge werkeloosheid zo tragisch is verpauperd, zal toch een andere kijk op het beleid van zijn eigen land krijgen als hij eenmaal terug in Duitsland mensen hoort zeggen dat alle Grieken lui zijn."

Deel dit artikel