Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tegoeden hulpclub IHH-Nederland bevroren

Home

ANP

Nederland heeft per direct de tegoeden van de hulporganisatie IHH-Nederland bevroren. Dat heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Volgens zijn woordvoerder is uit onderzoek gebleken dat IHH-Nederland geld heeft overgemaakt aan IHH-Duitsland. Die organisatie is in Duitsland verboden wegens financiële steun aan de radicale Palestijnse beweging Hamas, die het al enige jaren voor het zeggen heeft in de Gazastrook.

In het kader van het beleid voor het vredesproces in het Midden-Oosten is het volgens de woordvoerder logisch om financiering van Hamas tegen te gaan. Hamas staat sinds 2003 op de lijst van terroristische organisaties van de Europese Unie vanwege herhaaldelijke aanvallen op Israël.

IHH staat voor Internationale Humanitaire Hulporganisatie. Het kantoor van de Duitse organisatie werd vorig jaar juli op last van de autoriteiten gesloten, omdat Hamas miljoenen euro's zou hebben ontvangen van de in Frankfurt gevestigde IHH. In Nederland liep al een tijd een onderzoek naar de Nederlandse tak. Daaruit kwamen de connecties met de Duitse organisatie naar boven.

Rosenthal heeft zijn besluit genomen in overleg met zijn collega's van Veiligheid en Justitie en van Financiën. Hoe groot de nu bevroren tegoeden van IHH-Nederland zijn, wist zijn woordvoerder niet.
Secretaris Selami Yuksel van IHH-Nederland zegt officieel van het ministerie nog niets te hebben vernomen. Hij wil ook meer weten over de beweegredenen voordat zijn organisatie met een reactie komt. Over de bevroren tegoeden kan hij niets zeggen.

Deel dit artikel