Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tegen zwakkere tegenstanders redt Defensie het wel

Home

Marno de Boer

© Lennart Gäbel

Jeanine Hennis verdedigt vandaag haar begroting. Met een beperkt budget voert de minister van defensie veel militaire missies uit. Maar het voortdurende optreden tegen guerrillastrijders en piraten holt de gevechtskracht van de krijgsmacht uit.

Zien jullie hoe divers de militaire missies zijn die Nederland uitvoert, zei defensieminister Jeanine Hennis met enige trots tegen de meegereisde journalisten tijdens een troepenbezoek eind vorige maand.

De reis toog langs Mali, waar Nederlanders voor de Verenigde Naties inlichtingen verzamelen over lokale strijdgroepen, en daarna langs de Patriot-missie in Turkije. Het geplande bezoek aan een fregat dat bij Somalië piraten bestrijdt, kon niet doorgaan. Later bezocht Hennis zelf nog de F-16's die vanuit Jordanië Islamitische Staat bombarderen.

Inzetmogelijkheden
Op het eerste gezicht voldoet de minister dus met glans aan de doelstellingen die ze vorig jaar september in de beleidsnota 'In het belang van Nederland' stelde. De strijdkrachten moeten klaarstaan voor 'een scala aan inzetmogelijkheden, in alle fasen van een conflict en zo nodig op grote afstand van onze landsgrenzen'. Die inzet kan bestaan uit verdediging van het Navo-grondgebied, of missies ter bevordering van de internationale rechtsorde ver daarbuiten.

Maar schijn bedriegt. De vele Nederlandse missies hebben één ding gemeen: getest door een echt militair vaardige tegenstander worden de Nederlanders niet. F-16's vliegen hun missies al jaren in een gebied zonder vijandelijke straaljagers of radar, de marine opereert tegen criminelen met kalasjnikovs en speedbootjes, en zelfs veel Afghaanse Taliban zijn matig getraind vergeleken met strijders van Hamas en Hezbollah of Russischtalige 'separatisten' met gevechtservaring in Tsjetsjenië.

Om bij een beperkt budget toch deel te nemen aan veel missies moet ergens worden bespaard.

Abonnees en losse kopers lezen vandaag in Trouw de volledige analyse van de defensiebegroting.

Lees verder na de advertentie
Op het eerste gezicht voldoet de minister met glans aan de doelstellingen die ze stelde

Deel dit artikel

Op het eerste gezicht voldoet de minister met glans aan de doelstellingen die ze stelde