Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Teeven wenst geen enkel probleem serieus te nemen

Home

Tinkebell

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens een debat in de Tweede Kamer over de toestroom van vluchtelingen. © ANP
Column

Het ging over Renata Agamiryan, het zesjarige Georgische meisje dat met acute leukemie was uitgezet naar Polen. In Nederland werd haar de benodigde medische zorg geweigerd en pas toen in Polen duidelijk werd hóe ziek ze was, betuigde staatssecretaris Teeven (asielzaken) spijt en haalde hij haar en haar ouders alsnog terug naar Nederland om haar hier te laten behandelen. Of dat op tijd is geweest, is nog niet duidelijk. Het meisje ligt momenteel doodziek in het ziekenhuis en de vraag is of ze het overleeft.

Vluchtelingenwerk herkent de klachten van vluchtelingen over de ontoegankelijkheid van medische zorg in asielzoekerscentra. Volgens adjunct-directeur Jasper Kuipers "heeft iedereen zich in dit geval aan de protocollen gehouden, maar ontbrak de menselijke maat", zo zei hij vorig jaar bij Knevel en van den Brink. "Waarom heeft u tot op heden nog steeds geen contact opgenomen met de ouders van Renata?" vroeg Sharon Gesthuizen (SP) aan de staatssecretaris. "Ik heb inderdaad geconstateerd dat er geen contact is opgenomen met de ouders", antwoordde Teeven.

Ik spitste mijn oren. Is dát zijn antwoord? Ja, dat was zijn antwoord. Meer kwam er niet. Géén verantwoordelijkheid, behalve dat het een hele vervelende situatie is ja, en dat we allemaal hopen dat het meisje niet (door schuld van..) doodgaat.

Intrinsieke opvatting
Het hele debat ging over de gezondheidstoestanden en (gebrek aan) veiligheid van vluchtelingen in Nederland. Een kastje-muur-verhaal. Illegalen mogen inderdaad geen geld verdienen en ja, ze hebben wel recht op zorg. Maar het principe in Nederland is dat iedereen betaalt voor zorg, ook de illegaal. Oók als de illegaal geen geld kán hebben binnen dit systeem.

Gerard Schouw (D66) vatte het mooi samen: "Ik mis een intrinsieke serieuze opvatting over het oplossen van deze problemen bij de heer Teeven". Dat dat voor D66 niet voldoende is voor een motie van wantrouwen, kan ik persoonlijk niet bevatten. Want hoe valt er samen te werken met iemand die geen enkel probleem serieus wenst te nemen?

Ondertussen bij de vluchtelingen in de vluchthaven in Amsterdam. Met een vriendin bracht ik fruit en belegde broodjes omdat ze zaterdag weer op straat zouden staan. Een half jaar lang hadden ze opvang gehad zodat er rust zou zijn voor deze mensen om te werken aan hun toekomst. En inderdaad, vele zaken waren opnieuw opgepakt, een aantal 'uitgeprocedeerden' bleek tóch niet uitgeprocedeerd en had een verblijfsvergunning gekregen. Daarnaast lopen er nog vele rechtszaken.

De straat op
Met andere woorden: iedereen had gedaan wat van ze was gevraagd (werken aan een toekomst), maar de deadline van een half jaar was verstreken dus nu was burgemeester Van der Laans keuze: Of je laat je medisch screenen door de GGD (dan krijg je nog 2 weken onderdak) óf je meldt je bij de Dienst Terugkeer en Vertrek.

De derde optie, de straat op, werd niet uitgesproken, hoewel die voor de meesten uit de groep de enige reëele is omdat ze onuitzetbaar zijn en/of nog midden in de procedure zitten die ze op verzoek van de burgemeester zélf weer hadden geopend. Dus besloten de vluchtelingen afgelopen zaterdag te blijven zitten waar ze zaten: in de vluchthaven. En terecht. Er mist namelijk ook hier een intrinsieke serieuze opvatting over het oplossen van hun problemen.

Lees verder na de advertentie
Ik spitste mijn oren. Is dát zijn antwoord? Ja, dat was zijn antwoord

Deel dit artikel

Ik spitste mijn oren. Is dát zijn antwoord? Ja, dat was zijn antwoord