Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Teeven gehoord in zaak-Van Rey om verdwenen telefoontje

Home

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven. © ANP

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie moet zich binnenkort voor de rechter-commissaris verantwoorden voor een gesprek dat hij gevoerd heeft met de van corruptie verdachte Roermondse ex-VVD-wethouder Jos van Rey. Een tap van dat gesprek is niet gemaakt door een technische storing, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag.

Teeven zelf zei vanmiddag tegen het ANP dat hij helemaal geen oproep van het Openbaar Ministerie heeft gehad en dat hij het in de krant heeft moeten lezen. 'Eerlijk waar.' Hij bevestigde dat hij vorig jaar contact heeft gehad met Van Rey, maar dat was volgens hem heel gewoon, omdat Van Rey toen senator voor de VVD was.

Het OM weerspreekt berichten in De Telegraaf dat de tap van het gesprek zou zijn kwijtgeraakt. 'Het gesprek is niet opgenomen', zei een woordvoerder van het OM. 'Wij kennen de inhoud niet. Dit is wel aanleiding om Teeven als getuige te horen door de rechter-commissaris.'

Vragen over burgemeesterskandidaat Rookhuijzen
Volgens De Telegraaf had Teeven in september vorig jaar telefonisch contact met Van Rey over de burgemeesterskandidatuur van oud-korpschef Bryan Rookhuijzen van de politie in Noord-Limburg. Rookhuijzen had zich kandidaat gesteld voor het burgemeesterschap van Roermond. Van Rey was toen nog wethouder in Roermond, hij trad een maand later af vanwege verdenkingen van corruptie.

De VVD'er zou Teeven op 5 september hebben benaderd met vragen over Rookhuijzen. De staatssecretaris belde hem later terug, maar de tap van dat gesprek is verdwenen. Volgens het OM was er sprake van een technische storing.

Het telefoongesprek kwam eerder dit jaar al voorbij in de rechtszaak tegen Van Rey

Benoeming burgemeester uitgesteld
De burgemeestersbenoeming liepen uiteindelijk stuk op een andere VVD'er, kandidaat Ricardo Offermans, die zich terugtrok na beschuldigingen van ambtelijke corruptie. De vertrouwenscommissie besloot de benoeming uit te stellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Sinds februari is CDA'er Peter Cammaert waarnemend burgemeester.

Teeven heeft als bewindspersoon geheimhoudingsplicht aangaande informatie over burgemeestersbenoemingen. Mogelijk is hij in het gesprek met Van Rey over Rookhuijzen over de schreef gegaan. Van Rey wilde tegen De Telegraaf niet reageren. Diens advocaat Gitte Stevens zegt in de krant: 'Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat er tapgesprekken verdwijnen. De verdediging vraagt zich af wat er in dit onderzoek nog meer 'verdwenen' is. Dit zou zomaar ontlastend materiaal kunnen zijn.' De staatssecretaris gaf geen commentaar op 'een lopende zaak'.

Lees verder na de advertentie
VVD'er Jos van Rey. © ANP

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie