Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Teamarts Amerikaanse turnsters kon jarenlang zijn gang gaan

Home

Eline van Suchtelen

Larry Nassar gaf in de rechtbank toe dat hij turnsters seksueel heeft misbruikt. © AP

Larry Nassar, voormalig teamarts van de Amerikaanse turnbond, misbruikte tal van turnsters. Hem wacht een lange celstraf. De vraag is: hoe kon hij zo lang begaan?

Met het meerkampgoud voor de 16-jarige Morgan Hurd stonden de Verenigde Staten op de WK turnen in Montreal vorige maand als vanouds bovenaan. Een sportief hoogtepunt, maar achter de schermen is er weinig reden om het Amerikaanse turnen te bejubelen. Want hoe kon de voormalige teamarts Larry Nassar jarenlang turnsters misbruiken zonder dat er iets aan gedaan werd?

Lees verder na de advertentie

Dat is de vraag die rest nadat de 54-jarige Nassar woensdag voor de rechter van Ingham County in de Amerikaanse staat Michigan toegaf dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. Nassar gedroeg zich in zijn oranje gevangenispak als een gebroken man. In een verklaring gaf hij aan dat het hem spijt en dat hij elke dag bidt om vergiffenis. Er hangt hem een gevangenisstraf van minimaal 25 jaar boven het hoofd. De rechter kan de minimale sanctie nog verhogen tot 40 jaar. Het was de eerste keer dat Nassar, die voorheen ontkende, het misbruik toegaf. Op 12 januari hoort hij hoe hoog zijn straf zal zijn.

Misbruik

Voormalig turnster McKayla Maroney werd vorige maand door alle verhalen in het kader van #MeToo aangespoord om ook haar verhaal te vertellen. Ze is een van de vijf turnsters die op de Olympische Spelen in Londen in 2012 teamgoud won. Het misbruik zou gestart zijn toen ze 13 jaar oud was en stopte pas toen ze een punt zette achter haar turncarrière.

Nassar zou in totaal 125 slachtoffers hebben gemaakt

Nassar zat op het moment dat Maroney naar buiten trad al vast omdat hij in december vorig jaar werd opgepakt voor het bezit van kinderporno. Er liep ook al een andere zaak tegen hem waarin hij werd beschuldigd van seksueel misbruik.

Na het verhaal van Maroney kwamen er meer topturnsters naar buiten met beschuldigingen aan het adres van de voormalige teamarts. Ook Aly Raisman, die olympisch teamgoud won in Londen en Rio, deed een boekje open. Ze zei dat Nassar jarenlang door kon gaan omdat turnsters bang waren om te praten. Ze vreesden hun plek in de nationale selectie kwijt te raken.

Extra verklaring

Vorige week kwam daar ook nog de verklaring van Gabby Douglas bij. Ook zij was een van Nassars slachtoffers, vertelde ze op Twitter. Douglas had eerder op Twitter gezegd dat een vrouw zich gepast moet kleden om geen verkeerde signalen af te geven. Die opmerking zorgde voor een stortvloed aan kritiek. Simone Biles, de meest succesvolle turnster van deze generatie, zei dat ze van Douglas meer steun voor haar ploeggenoten had verwacht. Voor zover bekend is Biles geen slachtoffer van Nassar. Douglas reageerde dat ze het niet bedoelde als sneer richting haar teamgenoten, waarna ze onthulde ook slachtoffer te zijn.

De beschuldigingen gaan nog veel verder terug. Nassar werd aangeklaagd door Jeanette Antolin (nam deel aan de WK in 1999), Jamie Dantzscher (olympisch teambrons in Sydney in 2000), Jessica Howard (Amerikaans kampioen ritmische gymnastiek) en Mattie Larson (meerkampzilver op WK 2010). Nassar zou in totaal 125 slachtoffers hebben gemaakt. Hij werd voor 33 misdrijven aangeklaagd.

De arts, die gespecialiseerd is in osteopathie, zou turnsters ongepast hebben aangeraakt onder het mom van een 'medische behandeling'. Dantzscher vertelde in februari in het tv-programma '60 minutes' van de Amerikaanse nieuwszender CBS dat hij met zijn vingers bij haar naar binnen ging om haar heupen terug te zetten waardoor de pijn in haar rug verholpen zou worden. Nassar gaf in de rechtbank toe dat hij deze behandelingen voor zijn eigen plezier uitvoerde en dat ze geen enkel medisch nut dienden.

Nassar werd pas in 2015 ontslagen door de Amerikaanse turnbond. In de twintig jaar dat hij als teamarts actief was, is er meerdere malen geklaagd over grensoverschrijdend gedrag. Nassar was tegen de regels van de bond in soms alleen met turnsters. De turnbond zegt dat er niets tegen gedaan werd omdat het bij geruchten bleef. In maart trad Steve Penny, de directeur van de Amerikaanse turnbond, onder druk af.

Deel dit artikel

Nassar zou in totaal 125 slachtoffers hebben gemaakt