Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Taument, begeerd door Ajax: Ik kán op dit moment gewoon niets zeggen

Home

MATTY VERKAMMAN

ROTTERDAM - Wanneer Michael van Praag zaterdagavond in Kerkrade wordt gevraagd naar de interesse van Ajax in Gaston Taument, houdt de voorzitter alle boten af. Onzin, niets aan de hand, Ajax hengelt helemaal niet naar de diensten van de Feyenoorder. “Hersenspinsels van journalisten”, zegt coach Louis van Gaal in ditzelfde verband.

Niks aan de hand? Hersenspinsels? “Wel”, zo licht Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik een dag later toe, “het bestuur van Ajax heeft mij donderdag via penningmeester Arie van Os keurig geïnformeerd over het voornemen Gaston Taument naar Amsterdam te halen. Ajax schijnt er rekening mee te houden dat Finidi George naar Juventus gaat en omdat Ajax dit keer in de jeugd geen goede vervanger kan vinden, is Ajax bij Taument terecht gekomen. Gaston en ook zijn zaakwaarnemer Rob Jansen hebben mij de interesse van Ajax bevestigd.”

Tijdens Feyenord - NEC, een wedstrijd op een treurig niveau die de Rotterdamse club nog juist met 2-1 wint, hangt hier en daar een spandoek in de Kuip. 'Gaston moet blijven', is de strekking. Een half uurtje na het duel zit de mooiste rechtsbuiten van dit land, in het Maas-gebouw een tikje opgejaagd om zich heen te kijken. Wie dit gevoelsmens een beetje kent, begrijpt dat dit niet zijn prettigste dagen zijn. Wat, in hemelsnaam, moet hij over de ontstane situatie zeggen? Hij weet dat het Rotterdamse publiek hem op handen draagt. Dit legioen zal het verschrikkelijk vinden wanneer hij voor de aartsrivaal kiest. Hoe zal het publiek reageren wanneer de kogel door de kerk gaat en de belangstelling van Ajax daadwerkelijk in een contract te Amsterdam uitmondt? Oer-Feyenoorder Wim Jansen kreeg ooit een ijsbal op zijn oog, nadat hij voor Ajax had gekozen. En Ruud Gullit kreeg de bananen naar de rastakrullen geworpen toen hij van Feyenoord naar die andere topclub ging, naar PSV. In afwachting van de komende dingen, geeft Gaston Taument er vooralsnog de voorkeur aan te zwijgen. “Ik kán op dit moment gewoon niets zeggen.”

“Toen Van Os mij informeerde moest ik eerst wel even slikken”, geeft Jorien van den Herik toe. Maar waar het straks een overgang met de dreiging van publiek Rotterdams ongenoegen betreft, verdient Van den Herik een compliment voor de manier waarop hij op de interesse van Ajax reageert. Het is in deze gevoelige omstandigheden goedkoop om een nummertje voor de publieke tribune op te voeren. In plaats hiervan zegt Van den Herik: “Deze situaties hangen nauw samen met de afschaffing van het transfersysteem. Bij die afschaffing heb ik mij altijd een voorstander getoond. Dan zou het niet realistisch zijn om te gaan klagen, nu Feyenoord het risico loopt een belangrijke speler kwijt te raken. De situatie is nu eenmaal zo dat de club aan het einde van een contract niets meer over de speler heeft te zeggen. Er is er voortaan maar eentje die beslist en dat is de speler.”

Dit betekent niet dat Feyenoord zich zonder slag of stoot neer legt bij het vertrek van Gaston Taument. Van den Herik: “We hebben Rob Jansen de condities gevraagd die een verlenging van het contract mogelijk kunnen maken. Het is waarschijnlijk niet alleen een financiële kwestie. Ik heb vorige week even met Gaston zitten praten, er spelen voor hem ook andere dan financiële overwegingen een rol.”

Die andere overwegingen betreffen vooral een versterking van de selectie. Ronald Koeman heeft zich onlangs ook al in die richting uitgelaten. Hoewel Feyenoord uitgerekend nu de kans heeft de vooraf nooit voor mogelijk gehouden plaats in de Europa Cup 2-finale te bereiken, heeft Koeman ronduit gezegd dat Feyenoord hem kwalitatief flink is tegen gevallen.

Ten aanzien van Gaston Taument (Van den Herik: “Ik dacht steeds dat hij naar het buitenland wilde, dat was altijd zijn grote wens”) mag Feyenoord intussen vrezen dat de aanvaller de aanwezigheid van coach Arie Haan niet direct als een stimulans zal beschouwen bij de vraag of hij moet blijven of weggaan. Tot verbazing van het complete stadion en ook van de speler in kwestie, werd Taument in de Europa Cup-return tegen Borussia Mönchengladbach als eerste speler gewisseld. Taument, die nooit eerder een afkeurend gebaar maakte, demonstreerde dat hij het met die beslissing van Haan in het geheel niet eens was.

Positief voor Feyenoord is ook allerminst de manier waarop Arie Haan met Regi Blinker is omgesprongen. Haan negeerde de linksbuiten alsof hij een melaatse was en nam hem kort voor zijn vertrek naar Sheffield pas onder druk van de KNVB-tuchtcommissie weer op in de A-selectie. Blinker en Taument zijn goede vrienden van elkaar. In de periode dat hij door de trainer niet eens werd aangekeken, ging Taument elke dag bij Blinker thuis even langs om hem op te beuren. Met andere woorden: Arie Haan heeft Gaston Taument niet direct het gevoel gegeven een trainer te zijn met wie hij de komende jaren nu eens lekker aan het werk zal gaan. Toch zegt Haan: “Ik denk overigens dat hij bij Feyenoord blijft. Maar dat moet wel van harte gaan, anders heeft het geen zin meer.”

Feyenoord mikt intussen op het aantrekken van Youri Mulder. Er ligt een aanbieding voor vier jaar. Oranje's super-sub is bij Schalke '04 bijna aan het einde van zijn contract. Volgens Haan beslist Mulder, die ook in de belangstelling staat van Bayern München, mogelijk rond de Paasdagen over een overgang naar Feyenoord.

- Pagina 13: Feyenoord al in de ban van Rapid Wien

Deel dit artikel