Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tandwielen ontdekt in springend tuininsect

Home

Een insect in de categorie Issus © Wikimedia Commons

Een stel tandwielen die precies zo werken als die in auto's en machines, is ontdekt in een tuininsect. De bladspringer of dwergcicade gebruikt de karteling om zijn achterpoten precies tegelijk naar achteren te schoppen.

Het is de eerste keer dat wetenschappers aantonen dat mechanische overbrengingen ook in de natuur bestaan, meldt de Britse krant The Independent vrijdag. Tot nu toe werd altijd gedacht dat de mens het tandwiel had bedacht.

De Issus-bladspringer heeft een stel gebogen stroken die sterk lijken op tandraden, die precies in elkaar bewegen op het moment dat hij afzet om te springen, ontdekten de wetenschappers uit Bristol en Cambridge.

Bij het onderzoek werd gebruik gemaakt van anatomisch onderzoek en slowmotion-beeldopnames om de exacte beweging van de raderen vast te leggen. De tandwielen van de tegenovergelegen pootjes bewegen vrijwel synchroon, met hoogstens 30 miljoenste van een seconde ertussen.

Deel dit artikel