Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tallon Griekspoor (20) maakt andere kant van het proftennis mee

Home

Fred Buddenberg

Tallon Griekspoor tijdens zijn verloren partij op het World Tennis Tournament in Ahoy. © ANP

Tallon Griekspoor (20) mag kort baden in de luxe van Rotterdam.

De Turkse kustplaats Antalya is een favoriete bestemming voor toeristen: zon, zee, strand, brede boulevards, fraaie hotels en natuurlijk alles all inclusive. Voor tennissers die aan het begin staan van een profcarrrière is het minder prettig toeven in de stad aan de Middellandse Zee. De omstandigheden lijken in niets op de luxe waarin de spelers zich waden in de hogere regionen van het proftennis.

Lees verder na de advertentie
Je krijgt elke middag en avond hetzelfde te eten en de scheids­rech­ters zijn verre van goed

Tallon Griekspoor speelde in januari in Antalya drie Futures, de laagste profdivisie. Na een halve finale en twee finales moest de 20-jarige speler uit Nieuw-Vennep ziek opgeven. “Je krijgt elke middag en avond hetzelfde eten”, zei Griekspoor gisteren. “De banen zijn prima, maar op de trainingsballen staat geen letter meer. Er zijn geen ballenjongens en de scheidsrechters zijn verre van goed.”

Na zijn debuut in het hoofdtoernooi van het ABN Amro World Tennis Tournament merkte Griekspoor gisteren op dat er nog slechtere oorden zijn om te tennissen dan Antalya. In zijn streven om de mondiale top te halen, meerde hij in de afgelopen drie jaar aan in landen als Bahrein, Tunesië en Iran. Het lot van tennissers die, zoals Griekspoor niet tot de beste driehonderd spelers van de wereld behoren.

Overleven

Gisteren maakte Griekspoor de andere kant van het proftennis mee. Hij kreeg van toernooidirecteur Richard Krajicek de wildcard die de geblesseerde Tim van Rijthoven moest teruggeven. “Het is hier het tegenovergestelde van Antalya”, zei Griekspoor na de verloren partij tegen Gilles Muller (6-3, 6-2) op het centercourt van Ahoy en na het incasseren van het prijzengeld van 12.770 euro.

Zijn eerste partij in een ATP-hoofdtoernooi was vooral een kwestie van overleven, moest Griekspoor toegeven. Hij had geen antwoord op de service van Muller en door het service-volleyspel van de Luxemburger kwam hij niet in zijn ritme. De partij deed hem denken aan vorig jaar, toen hij in de kwalificaties in Rotterdam in de Fransman Nicolas Mahut eenzelfde type speler trof.

De Challengers

In 2015 mocht Griekspoor al even aan het grote werk ruiken toen hij door bondscoach Jan Siemerink werd opgenomen in de Davis Cupselectie voor de wedstrijd tegen Zwitserland. Hij kwam niet in actie, maar die week trainen op het hoogste niveau leerde hem wel dat hij hard moest blijven werken om hogerop te komen. Zoals hij dat ook de afgelopen dagen in Rotterdam ervoer.

Het vooruitzicht om vanaf volgende week weer af te dalen in de kelder van het mondiale proftennis, maakt van Griekspoor geen blij mens. Hij heeft zich voorgenomen zo snel mogelijk door te stoten naar de Challengers, een divisie hoger. Dit jaar hoopt hij de kwalificaties van Wimbledon en de US Open te halen. Om dat doel te bereiken moet hij rond plaats 250 op de wereldranglijst staan. Nu is hij nog nummer 317.

Tennisfamilie

Griekspoor komt uit een tennisfamilie. Zijn partij tegen Muller werd vanuit de spelersbox gadegeslagen door zijn vijf jaar oudere broers Scott en Kevin, de tweeling die ook op de proftour actief is. De jongste Griekspoor is zijn broers inmiddels voorbijgesneld, Scott is nummer 508 en Kevin 822. Gedrieën trainen zij bij de Belgische oud-tennisser Kristof Vliegen.

“Mijn broers zijn nog met hun eigen carrière bezig, maar ze zijn belangrijk geweest in mijn ontwikkeling”, zei Griekspoor. Over geld hoeven de broers zich geen zorgen te maken. Zij worden financieel ondersteund door Griekspoor, het bedrijf in civiele techniek dat volgens de website synoniem staat voor topsport en waarvan vader Ron mede-eigenaar is. De jongste telg lijkt de meeste kans te maken op een geslaagde tenniscarrière. Door hard te werken, beseft hij, want succes is niet te koop.

Deel dit artikel

Je krijgt elke middag en avond hetzelfde te eten en de scheids­rech­ters zijn verre van goed