Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Taliban boeken terreinwinst in Afghanistan

Home

Een Afghaanse soldaat op patrouille. © afp

De Taliban hebben na dagen van zware gevechten verdere terreinwinst geboekt in het noorden van Afghanistan. Talibanstrijders veroverden zaterdagmorgen het district Khanabad in de provincie Kunduz. In andere districten zijn nog steeds hevige gevechten gaande.

Volgens de lokale autoriteiten vielen de Taliban het district Khanabad aan van meerdere kanten. "We hebben urenlang weerstand geboden, maar we kregen geen steun'', aldus de lokale leider Hayatullah Amiri. Volgens de Afghaanse autoriteiten in Kabul waren een gebrek aan munitie en een tekort aan versterkingen de oorzaak van de val van Khanabad.

De Taliban veroverden eerder deze week ook al gebied in de aangrenzende provincie Baghlan. Daar maakten de strijders voertuigen en munitie buit.

Kunduz is de provincie waar Nederland tot in 2013 een politietrainingsmissie uitvoerde. Vorig jaar viel de gelijknamige hoofdstad in handen van de Taliban. Hoewel Kunduz met hulp van de Amerikanen weer werd heroverd, was de inname een van de grootste militaire successen van de fundamentalisten sinds het Talibanregime in 2001 werd verdreven.

Bij de herovering van Kunduz bombardeerden Amerikaanse vliegtuigen een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen, waarbij tientallen doden vielen.

Deel dit artikel